Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ŞAHİN, ASÜ’NÜN 4 YILLIK GELİŞİMİNİ ANLATTI

cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ne geçişte

cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ne geçişte oluşturulan“yürütmenin yapılandırılması komisyonu”nda görev alan aksaray Üniversitesi(asÜ) rektörü prof. dr. yusuf Şahin, sistemin en önemli özelliğinin hızlı kararalma süreci olduğunu söyledi. geçen süre zarfındaki uygulamalarla bununkanıtlandığını da belirten Şahin, bürokrasinin değil siyaset kurumununpolitikalarının uygulandığını ifade etti.

kentleşme ve çevre sorunları, yeni hükümet sisteminegeçiş ve hali hazırdaki ilerleyiş, ihtisaslaşma süreci ve hedefler, asÜ’de 4yıl içinde yaşanan değişimler… rektör Şahin, milat gazetesi’nden İlhan Çulha’yakonuştu. ak parti’nin başlattığı çevreci ve dijital seçim kampanyası sürecindencumhurbaşkanı erdoğan’ın sürekli gündeme getirdiği ve uyardığı, yatay mimarikonusuna, yeni hükümet sisteminin kazanımlarından asÜ’nün spor ve sağlıkalanında ihtisaslaşmasına kadar geniş bir alanda önemli bilgiler veren prof.Şahin, 4 yıl içinde kampüste yapılan çalışmaları ve hedefleri de anlattı.

gazetenin 14 Şubat nüshasında ve İnternet sitesinde yeralan röportaj şu şekilde:

* kentleşme veçevre sorunları konusunda hem araştırmalarınız hem de çalışmalarınız var. Öncelikleşunu sormak istiyorum: cumhurbaşkanı ve ak parti genel başkanı ile çevreci vedijital bir kampanya dönemi başladı. siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ağzınızı ve burnunuzu birlikte kapattığınızda, çokgeçmeden morarmaya ve sonrasında da ölmeye başlarsınız. bütün canlılarda durumbu şekildedir. parti teşkilatı da canlı bir organizmadır. dış dünyayla enerjialış verişini keserseniz, tıpkı bir canlı gibi, parti de ölür. ak parti, ulaşımve iletişim alanında ciddi yatırımlar yaparak zaten etkileşimi artıranfaktörlerinin önemli olduğunu gösterdi. bugün itibariyle 50 milyonu aşkın insansosyal medya kullanıyor. bu insanlar ortalama 3 saatini sosyal medyadageçiriyor. ak parti, 2002’de iktidar oldu. o gün doğan çocuk, önümüzdeki yıl oykullanacak yaşa gelecek. bugün oy kullanan gençlerin önemlice bir bölümü akparti döneminde çocukluklarını yaşadılar. ve bu gençler, “görsel” ve “işitsel”malzeme üzerinden kişiliklerini inşa ediyorlar. bu iki malzeme üzerinden deiletişim kuruyorlar. yani yukarıdaki rakamlar içinde bu kitle önemli bir yertutuyor. ak parti’nin, sosyal medyanın önemini erken fark etmiş olması, birbaşarı olarak görülmelidir. zira bu mecra, parti ile seçmen arasındakiiletişimin kopmamasını sağlayacak. parti, bu yolla bir bakıma nefes alıp vermişde olacak. söylemeye bile gerek yok: ortalıkta çevre kirliliği oluşmayacak.gürültü patırtı olmadan bir seçime gideceğiz. “hayatın olağan akışı” içindeseçim gelip geçecek. bu kampanya, en üst düzeyde himaye edilen “sıfır atık”anlayışıyla da uyumlu gözüküyor. Şunu da belirtelim: ak parti, sosyal medyanınkullanımı konusundaki ilk adımı 2015’te atmıştı. Şimdi, bunu bir adım dahaileriye götürmüş oluyor. yani aslında yeni bir şey yapmıyor, daha öncebaşlattığı bir süreci devam ettiriyor.

– yatay mimari toprakla bağımızı kuruyor –

* “kentleşmepolitikası”, “Çevre politikası”, “mahalli İdareler”, “kent ve bölge plânlaması”gibi derslere de giren birisi olarak, yine cumhurbaşkanı erdoğan’ın sürekligündeme getirdiği ve uyardığı, yatay mimari konusu hakkında neler söylemekistersiniz?

benim öğrencilerime sürekli sorduğum bir soru vardır:nasıl bir evde yaşamak istersiniz? ortalamada öğrencilerimizin çoğu, iki katlıbahçeli bir evde yaşamak istiyor. yatay mimari meselesini bu memlekette,galiba, en çok turgut cansever vurguladı. ama uygulama, biraz farklı oldu.zararın neresinden dönülürse kârdır. yatay mimari, bizim toprakla olan bağımızıda sürdürmemize yardımcı oluyor. yatay mimari, sokak ve caddelerde olanbitenleri görme/gözetleme imkânı da verir. Örneğin, altıncı kattan sonra çocuğunuzuaşağıya oynasın diye göndermek istemezsiniz. zira çocuğu o yükseklikten farkedemezsiniz. yatay mimari, sokaktaki suç işlenme ihtimalini azaltıcı etkiye desahiptir. zira herkesin gözünün önünde suç işlenmesi daha zordur. yirmincikattan aşağıya baktığınızda gördüğünüz karınca gibi bir şey olacaktır. bir deşu var: Özellikle anadolu’daki pek çok şehirde bahçeli evlerimizi çok katlıapartmanlara çevirip de ömrümüzün ilerleyen yaşlarında şehirlerinçeperlerindeki sayfiye yerlerine gitmeye çalışmamız bizim modernleşmesürecimizin ürettiği bir patolojidir. cumhurbaşkanımızın yatay mimari vurgusu,bizim zaten aşina olduğumuz bir mimariye geri dönüş de demektir.

– yeni hükümet sistemi eskiyi bertaraf etti –

* 2018 yılındacumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ne yönelik oluşturulan “yürütmeninyapılandırılması komisyonu”nda görev aldınız. oldukça hayati çalışmalarıyerinde gözlemlediniz, katkı sundunuz. peki, hükümet sistemine geçiş ilebirlikte ülkemizin en önemli kazanımları neler oldu?

bu komisyonda bize görev veren cumhurbaşkanımız receptayyip erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. komisyon üyeleriyle külliye’de yapılantoplantıda cumhurbaşkanımız şu vurguyu yapmıştı: birincisi, bürokrasi yerinesiyasetin etkili olduğu bir sistem olacak. İkincisi de siyaset kurumu tarafındanbelirlenen politikaları hayata aktaracak “etkin” bir bürokrasi oluşturulacak.Üç ayı aşkın süre boyunca çalıştık. bakanlıkların sayısı 16 türk devletine deatıf yapacak şekilde sadeleştirildi. politika kurulları oluşturuldu. kurullarınyaptığı çalışmalar, cumhurbaşkanlığı makamında politikaya dönüştürülecek.bakanlıklar ise icracı olacak. yani eskisi gibi politika belirleyemeyecek.politika kurulları, bakanlıklardaki uygulamaların geri bildiriminden hareketle,tekrardan cumhurbaşkanlığına politika oluşturmak için girdi sağlayacak.kanaatimce, bu sistemle sağlanan en önemli kazanım, hızlı karar alma veuygulama olacak. Öteden beri şikâyet edilen bürokratik oligarşi, karar almasürecinin dışında bırakıldı. politika oluşturan cumhurbaşkanlığı makamı, aynızamanda millete karşı da sorumlu. seçim, bu sorumluluk bağını kurmaktadır.eskiden olduğu gibi kerameti kendinden menkul kişi ve kurumların bir takımemrivakileri de bertaraf edilmiş olacak.

– olimpiyat birincilerini Çıkarmayı hedefliyoruz –

* Üniversiteyi dekonuşalım biraz. yÖk tarafından başlatılan “bölgesel kalkınma odaklı misyonfarklılaşması ve İhtisaslaşması projesi” kapsamında rektörlüğünü yaptığınızaksaray Üniversitesi “spor ve sağlık” alanında desteklenecek pilot üniversiteolarak seçildi. bu iki alanda ne tür planlamalarınız var?

spor ve sağlığın kesiştiği alanda çalışmalar yapmak üzerecumhurbaşkanlığı ve yÖk bizi bu süreçte destekleyecek, Üniversitemiz ilavekaynak kullanacak. bu kaynakla biz, bulunduğumuz bölgede toplumun hayatınıdeğiştirecek, sürdürülebilir bir etki bırakacak işler yapılmasına aracılıkedeceğiz. Örneğin, bize verilen kaynaklarla yeni bir spor malzemesi üreteceğiz.ama bu yeterli olmayacak. bizim laboratuvar şartlarında başardığımız işi alıpbirisi üretime de dönüştürmeli, onlarca, yüzlerce insanın istihdamına katkısağlayacak bir işletmeye dönüştürmelidir. biz biraz da akılda kalsın diye, hepaynı örneği veriyoruz: neredeyse tamamını ithal ettiğimiz okçulukmalzemelerinden biri olan “ok”u üreten bir şehir olalım, diyoruz. bir “ok”ubile üretemiyorsak, ortada gerçekten ciddi bir sorun var demektir. Ülkemizde“veledrom”u olan tek üniversite biziz. bisiklet sporunun yaygınlaşmasına vebisiklet malzemelerinin üretimine katkı vermeye çalışacağız. bunun ak partitarafından takip edilen çevreci seçim kampanyasıyla da ilgisi kurulabilir.okçuluk konusunda iddialıyız. hasandağı, dünyada yamaç paraşütü yapılmaya enelverişli ilk dört yer arasında yer alıyor. türkiye’nin tek paralimpik spormerkezi aksaray’da. aksaray’ın rakımı yaklaşık bin metre. yani spor yapmak içinideal bir yükseklik. Örneğin, rıza kayaalp bizim öğrencimiz. pek çok branştadünya çapında başarılar yakalanacak bir ekosistemi kurmak için uğraşacağız.

– kurumsallaşma Önemli Önceliklerimiz arasında –

* aksaray Üniversitesi,türk standartları enstitüsü (tse) tarafından verilen iso 9001 kalite yönetimisistem standardı belgesine sahip bir Üniversite. iso 9001 kalite yönetimsistemi ile kurumsallaşmayı amaçladınız. süreç nasıl devam ediyor.

türkiye’de yaklaşık 130 devlet üniversitesi var. bunlararasında çok kıdemli olanların da olduğunu unutmamak gerekir. biz kalitebelgesi alan 9 devlet üniversitesinden birisiyiz. bu da işlerimizi bir ciddiyetiçinde yaptığımızı gösterir. bu yıl, yÖk kalite kurulu tarafından bir değerlendirmesürecinden de geçtik. bu da kendimize bir “dış göz” tarafından bakılmasıanlamında önemlidir. Üniversitemizde yer alan “İç denetim” birimi de heryarıyıl, birden fazla iş kaleminde denetime devam ediyor. “denetim yönetiminsigortasıdır” düsturuyla hareket ediyoruz. bu da bizi karşılaştığımız risklerkarşısında “kırılgan” olmaktan uzak tutuyor.

– İç anadolu’nun yükselen değeri olacağız –

* yaklaşık 24 binöğrenciyi bünyenizde barındıran bir üniversitesiniz. başta sosyal etkinliklerolmak üzere bir öğrenci neden aksaray Üniversitesi’ni tercih etsin?

bunun için pek çok sebep var. burası türkiye’nin tamortası, inanmayan ölçüp bakabilir. aksaray’da barınma sorunu yok. bu yıl kykyurtlarında dolmayan bir kapasite de mevcut. aksaray tarım ve hayvancılıkmerkezi; sebze ve meyve ucuz. kiralar da ucuz, evler oldukça geniş. aksaray,yatay mimariyle şehirleşiyor. Şehrin hemen her yerine yarım saat içindeulaşabiliyorsunuz. Üniversitemizin kadrosu, genç bir ekipten oluşuyor, buöğrenciler için bir imkân. türkiye’nin her ilinden öğrencimiz var. ayrıca, 45farklı ülkeden yaklaşık bin 200 öğrencimiz bulunuyor. kampüs içinde akıllıbisiklet sistemi var. aktif 7 bin bisiklet kullanıcımız var. 24 saat açık birkütüphanemiz mevcut. kampüsümüz engellilere uygun; “turuncu bayrak” ödülüaldık.

– Üniversite olarak aksaray’ı ekonomik olarak dakalkındıracağız –

* Üniversiteninaksaray kentine katkılarından da söz edebilir misiniz? Üniversite yaptığıprojeler ile kente ne tür katkıları sunmayı sürdürecek?

yaklaşık 24 bin öğrenci şehirde zaten ciddi bir ekonomioluşturuyor. İleriki yıllarda bu sayının biraz daha yukarıya çıkacağını tahminediyoruz. Örneğin, Üniversitemizde kurduğumuz embriyo transfer merkeziylehayvancılık alanında türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. spor vesağlık alanındaki ihtisaslaşma süreci de burada “sürdürülebilir etki”oluşturacak çalışmalar yapmamızı sağlayacak, buna yürekten inanıyoruz.  

röportaj detayları için, https://www.milatgazetesi.com/gundem/burokratik-oligarsi-sistem-disina-itildi/haber-195610adresi ziyaret edilebilir.

haber merkezi 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray ilinin Ağaçören ilçesinde düzenlenen
Sıradaki Haber Aksaray’da akıl oyunlarının zaferi: İşte dereceye girenler!