Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KONUTLAR KADINLARA GÖRE TASARLANIYOR MU?

aksarayÜniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi

aksarayÜniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi gökçe nur Şafak, kadınların ihtiyaçlarıgözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmezolmasına yol açtığını söyledi.  

79’uncufelsefe toplantısında “kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım” konulu birsunum yapan gökçe nur Şafak, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle evişlerinden çocuk bakımına pek çok işi ev merkezli olarak tek başına yüklenmekdurumunda olduklarını belirtti. bununla beraber, kadınların ihtiyaçlarıgözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmezolmasına yol açtığını ifade eden Şafak, kentsel hizmetler sunulurken alınacaközel önlemlerin kısa vadede kadınların kentte varolmalarını sağlayabileceğini anlattı. konuyu konut örneği ile izah edenaraştırma görevlisi Şafak, konutta kadın dostu yaklaşımın önemli olduğunadikkat çekti ve “konutlar gerçekten kadınlara göre tasarlanıyor mu? konutlarkadınların ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliklere haiz mi?” diye sordu.tÜİk’in istatistiklerine göre ev işlerinin asgari yüzde 74’ünün kadınlar eliyleyapıldığını belirten Şafak, “konutta kadınların vakit geçirdiği alanlarabakıldığında, kendisi için istirahat edebileceği biçimde tasarlanmış biryapıdan bile bahsedilemiyor. evler, erkeklerin istirahatine yöneliktasarlanıyor. tÜİk, türkiye’deki hane halklarını tek kişilik, çocuklu,çocuksuz, tek ebeveynli ve geniş aileler şeklinde kategorize etmiş. bukategoriler dâhilinde bakıldığında tek kişilik bir haneye hitap eden evle,geniş aileye hitap eden evin aynı olması düşünülemez. metrekaresinden,mutfağına ve odalarının tasarımına kadar türkiye’nin her yerinde standart biryaklaşım var. bu standartlaştırmaya karşı kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım,kadınların özgün durumlarına -yaşlılık, engellilik, göçmenlik- göre özel konutarzı öngörüyor. literatürde, kadınların gelişmesine imkân vermeyen konutlar,engelleyici konutlar olarak ifade ediliyor” dedi.

Şafak,sunumunun devamında, kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım için güvenlik,altyapı, bakım hizmetleri ve bütçeleme gibi alınabilecek bir dizi özel önlemdensöz etti.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Üniversiteli genç öğrenciler, TEKNOFEST’ten
Sıradaki Haber Aksaray Üniversitesi’nden gurur tablosu: Öğrenciler TEKNOFEST’te ödül aldı!