Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KANSERLE MÜCADELE İÇİN BORLU MALZEMELER GELİŞTİRİLİYOR

aksarayÜniversitesi (asÜ) sabire yazıcı

aksarayÜniversitesi (asÜ) sabire yazıcı fen edebiyat fakültesi biyoteknoloji vemoleküler biyoloji bölümü Öğretim Üyesi prof. dr. fatih algı, kanserhastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılmak üzere bor madeninden yenimalzemeler geliştirmeye dair çalışmalar yapıyor. algı’nın çalışmaları, ulusalbor araştırma enstitüsü (boren) tarafından da destekleniyor. 

asÜve boren işbirliğinde kansere dair görüntüleme, teşhis ve tedavinin tek birajanla yapılması hedefleniyor. prof. algı, her geçen yıl dünyada kansereyakalanan insan sayısının ciddi oranda arttığını ve kanserin ölümcülhastalıklardan biri olduğunu ifade ederek, “kanser, kalıcı bir şekilde hasarauğrayan hücrelerin anormal bir biçimde çoğalması olarak tarif edilebilir. Şuanda kanserin teşhis ve tedavisi için ayrı ayrı klinik yöntemler kullanılıyorve çok büyük paralar harcanıyor. buna rağmen uygulanan tedavilerin birçokdezavantajı veya yan etkisi söz konusu” dedi. Çalışma grubu olarak, kanserinteşhis ve tedavisini birlikte yapabilecek borlu yeni malzemeler geliştirmeyi hedeflediklerinedikkat çeken algı, “dahası, bor içeren bu yeni malzemelerin en önemli özelliğiyazdığınız adrese, yani hastalıklı dokulara gidip orada aktive edilebilmeleridir.bu durum yan etki göstermelerini ve sağlıklı dokuların zarar görmesiniönleyecektir. bu malzemeler; ara-bul, göster ve yok et komutlarınaprogramlanmış moleküler veya nano boyutta robotlar olarak tasarlandı. Ülkemizdünyanın en büyük bor rezervlerine sahip ve bu rezervleri akılcı bir şekildekullanmalı” dedi. proje nihai hedeflerine ulaştığında borlu malzemelerlemilyarlarca dolarlık bir endüstri haline dönüşmüş olan kanser teşhis vetedavisine yönelik ilaç ve malzeme üretimi mümkün olabilecek.

türkiyebilimler akademisi (tÜba) gebİp üyesi olan prof. algı’nın, bazı hastalıklarınerken tanısında kullanılabilecek malzemelerin geliştirilmesi konusundakiaraştırmaları tÜbİtak tarafından da destekleniyor.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Üniversitesi’nde eğitim hayatını sürdüren
Sıradaki Haber ASÜ’de Mezuniyet Coşkusu: Fakülteler Belli Tarihlerde Kep Atacak!