Zeka, Dikkat ve Hafızayı Egzersizlerle Geliştirmek Mümkün
Çocuğunuz Zeka ve Hafızasını Daha İyi Kullanabilir
Çocuklarda sıkça görülen; öğrendiğini hafızada tutamama ve dikkat dağınıklığı problemleri beyin egzersizleri ile giderilebiliyor. Denizli Üstün Zeka’nın kurucusu Zehra Altunbaş, söz konusu egzersizlerle zekanın da geliştirilebildiğini söyledi.
Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri çocuklarda öğrenme güçlüğüne sebep oluyor. Ayrıca birçok anne baba çocuklarının öğrendiğini unutmasından, hafızada tutamamasından şikayet ediyor. Uzmanlara göre bu tür sorunlar yaşayan çocuklar beyin potansiyellerini tam olarak kullanamıyorlar.
Denizli Üstün Zeka’nın kurucusu ve PDR Akademinin kurucularından Zehra Altunbaş, geliştirilen testlerle çocukların zihinsel işlevlerini tam potansiyeliyle kullanıp kullanamadığının tespit edildiğini, eğer öğrenme güçlüğüne ya da verilen bilgiyi hafızada tutmaya engel sorunlar varsa, bunların beyin egzersizleri ile giderilebildiğini kaydetti.
Beyin egzersizlerinin normal ve normal üstü zekaya sahip çocuklarla yapıldığını belirten Zehra Altunbaş, yapılan çalışmalar sonunda dikkat, odaklanma, hafızada tutma gibi sorunlar yaşayan çocukların kendi gerçek potansiyeline ulaştığını dile getirdi.
Zehra Altunbaş şu bilgileri verdi:
“Beyin fonksiyonlarına baktığımızda hepimizin bir güçlü olduğu alanlar var, bir de zayıf olup geliştirmemiz gereken alanlar var. Biz beyin gelişimi üzerine yaptığımız çalışmalarla herkesin kendi potansiyelini tam olarak kullanabilmesini hedefliyoruz.
Beynimizin ön fröntal lob dediğimiz bölgesi; dikkat, analitik düşünme, problem çözme yeteneği, hafıza yönetimi, karar verme, sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinin kontrol edildiği ana kumanda merkezidir. Günümüzde gençlerimizin ve çocuklarımızın yoğun teknoloji kullanımı, beslenme ve uyku bozuklukları nedeniyle bu bölge yeterince gelişmiyor. Bilgiyi ilişkilendirip strateji üreten kısım burası. Doğru ilişkilendirmeyince hafızaya veri akışı zayıf kalıyor. Hafıza gelişimini tam olarak sağlayamıyor. Biz yapılan egzersizlerle bu bölgeyi geliştirmeyi hedefliyoruz.
Çocuklara akademik bilgi vermiyoruz. Yapılan dikkat, odaklanma ve öğrenme testlerinin sonuçlarını bilgisayara aktarıyoruz. Yapay zeka kişinin mevcut durumunu analiz ediyor. Geliştirilmesi gereken alanlarla ilgili rapor veriyor. Daha sonra kronometre eşliğinde yaptığımız kağıt kalem egzersizleriyle bu alanları geliştirmeye çalışıyoruz. Neyi ne kadar zamanda yaptıklarını periyodik olarak ölçüyoruz. Stratejik düşünme, dikkati toplama, hafızayı geliştirme üzerine binlerce farklı egzersiz var. Bu egzersizlerle dikkat ve odaklanma becerisini, hafızada tutma ve stratejik düşünme becerilerini geliştiriyoruz.
Testler ve beyin egzersizleri sadece çocuklara ve gençlere yönelik değil, 4 yaşın üzerinde herkese uygulanabiliyor. Gelecekle ilgili hedef ve planları olan, sosyal anlamda kendini geliştirmek isteyen herkes bundan yararlanabilir. Tabii dikkat ve hafıza problemleri genellikle okul çağında fark edildiği için, okulda öğrenme becerileri ön plana çıktığı için çoğunlukla öğrencilerle çalışıyoruz. Demans, Alzheimer, Beyin Sisi gibi hastalıkların önüne geçmek için de bu tarz egzersizler önemli.
Egzersizler Zekayı Geliştiriyor
Şu an itibariyle 8-sekiz farklı program uyguluyoruz ve bu programlar içinde ana programımız GETAP. Getap Arge tarafından geliştirilen Zihin Performans Testi sonucunda 0-40 puan arasındaki çocukları güçlendirme programına, 40-70 puan alanları geliştirme programına, 70 puan üstü alanları ise koruma programına alıyoruz. Güçlendirme programı çocuğun gelişimine göre değişmekle birlikte 3 yıla kadar sürebiliyor. Geliştirme programı 6 ay ile 1yıl arası sürüyor.Koruma programında ise 3-6 ay arası çalışma yeterli oluyor.
Yaptığımız testler arasında IQ testleri de bulunuyor. Biz IQ testlerini kişinin IQ skorunu öğrenmek için değil, alt testlerinde çocuğun kelime dağarcığı nasıl, planlamayı nasıl yapıyor bunları öğrenmek için yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonunda çocukların, beyin işlevlerinin düzgün çalışmaya başlaması sonucu, IQ puanlarında 20 puana yakın gelimeler olduğunu gözlemliyoruz. Ön test sonucunda Normal zeka puanı aralığında olan çocuk son test sonucunda parlak zeka seviyesine çıkabiliyor. Çünkü beynin çalışma sistemi düzeliyor, disipline olmayı öğreniyorlar. Disipline olduktan sonra bunu bir takım hafıza teknikleriyle, strateji üretme becerileriyle desteklediğimizde o zaman çocuklar çok daha hızlı ve doğru öğreniyorlar, öğrendiklerini unutmuyorlar. Sadece akademik başarı ortaya çıkmıyor aynı zamanda sosyal becerileri de gelişiyor. Gündelik hayatta karşılaştıkları problemlerde de akılcı ve doğru sorun çözme becerileri ortaya çıkıyor.
Dikkat Dağınıklığı Neden Oluyor?
Günümüzde stres çok yoğun bunun yanında endüstriyel ürünlerle, GDO’lu ürünlerle besleniyoruz. Bu da beyindeki nöron gelişimini olumsuz etkiliyor. Uyku düzeni olmayan kişilerde de ilk ortaya çıkacak şey dikkat problemi.
Diğer yandan teknoloji beynimizi tembelleştiriyor. Bir toplama işlemini beyninizle yaparsanız bir gelişim sağlıyorsunuz ama hesap makinesiyle yaptığınızda size maalesef bir faydası yok. Yetkilerimizi bilgisayara devrettikçe beyni tembelleştiriyoruz. Topografik- bütünsel öğrenme diye bir kavram var. Teknoloji geliştikçe bu daralıyor. Stratejik düşünme becerilerini köreltiyor. Her şey hazır bilgi olduğu için bilginin kaydı ve birikimi gerçekleşemiyor. Neden sonuç ilişkisi kurulmayınca da bu beceri gelişmiyor. Maalesef okulda da ezberci bir eğitim sistemimiz var.
Dikkat Eksikliği İle Karıştırmayın
Veliler çoğunlukla dikkat problemişikayetiyle geliyorlar. Ancak çoğu zaman dikkat dağınıklığı dikkat eksikliği ile karıştırılıyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu doğuştan gelen yapısal bir bozukluk. Böyle bir teşhisi ancak çocuk ve ergen psikiyatristi doktoru koyabilir ve tanı konulduğunda çocuk psikiyatristi doktorunun takip etmesi,çocuk psikiyatristi doktorunun önermesi durumunda ilaçlı tedavi görmesi gerekiyor. Haber Bülteni