hayvancılıktayüksek genetik kaliteye sahip ırklar elde ederek, et ve süt verimliliğiniarttırma hedefiyle başlatılan embriyo transferi uygulamalarından iki buzağıdaha dünyaya geldi.
aksarayÜniversitesi (asÜ) veteriner fakültesi’nin konya ovası projesi kalkınma İdaresibaşkanlığı (kop) desteği ile uyguladığı “simental irkı İnek popülasyonununembriyo transferi yöntemiyle arttırılması” projesi devam ediyor. 2018 yılınınaralık ayında başlatılan proje uygulamalarının ardından 2019 yılının ekimayında ilk buzağı dünyaya gelmişti. geçtiğimiz günlerde, yapılcanlar tarımİşletmesinde iki buzağının daha dünyaya geldiğini ve böylece embriyo transferiyöntemiyle elde edilen yavru sayısının üçe yükseldiğini söyleyen asÜ veterinerfakültesi Öğretim Üyesi doç. dr. tahir karaşahin, “yeni yavrular son derecesağlıklı ve olması gereken ağırlıklarda. biz, bir yandan embriyo transferiuygulamaları yapıyor, diğer yandan yavruların gelişimini gözlemliyoruz. projemizbaşarılı şekilde ilerliyor. Şehirdeki ilk uygulama sürecinde 19 gebelik eldeedildi. 2020 haziran ayına kadar yeni doğumların devam etmesini bekliyoruz”dedi. proje, genetik kalitesi yüksek hayvanlardan elde edilen embriyolarıfarklı hayvanlara naklederek üstün ırklar elde etmeyi ve böylece et ve sütverimini arttırmayı içeriyor.
Çalışmalar,asÜ’den doç. dr. tahir karaşahin, dr. Öğr. Üyesi Şükrü dursun, dr. Öğr. Üyesicaner Öztürk, ve dr. Öğr. Üyesi gaye bulut ile selçuk Üniversitesi veterinerfakültesi’nden prof. dr. hüseyin erdem, dr. Öğr. Üyesi hasan alkan ve araştırmagörevlisi fatma satılmış tarafından yürütülüyor.
habermerkezi

