aksarayÜniversitesi (asÜ) fen edebiyat fakültesi kimya bölümü Öğretim Üyesi prof. dr.mehmet odabaşı, bakterilerin hızlı tespit edilebilmesi için bir biyosensörsistemi geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
yüksekcanlıların birbirleriyle iletişim için ses ve sözcükleri kullandığını, bakterilerinise bu işlevi bazı iletişim molekülleri ile sağlayabildiğini kaydeden odabaşı, bakteriyelenfeksiyonlara karşı mücadelede antibiyotiklerin büyük rol oynadığınıanımsattı. antibiyotik direnci olan bakterilerin dünya genelinde ciddi birproblem oluşturduğuna da dikkat çeken prof. mehmet odabaşı, “dünya sağlıkÖrgütü’ne göre, hastanelerden bildirilen enfeksiyonların yüzde 60’ından fazlası,antibiyotiğe dirençli bakterilerden kaynaklanmaktadır. bu bakterilerin nedenolduğu hastalıkları kontrol etmek ve yeni tedavilerin geliştirilmesi adına,bakteriyel iletişimde etken olan moleküllerin hızlı tanımlanması önem arzetmektedir. bakteri tespiti, kültür yöntemi tercih edildiğinde 48 saatibulabilmektedir” dedi. hazırladıkları tÜbİtak projesi kapsamında, sinyalmoleküllerinin hızlı şekilde tespit edilebileceğine değinen odabaşı, “kuartzkristal mikroterazi çipler üzerinde, bakteriyel iletişim moleküllerinden olann-heksanoil homoserin lakton (c6-hsl) molekülleri baskılanmış polimerikfilmlerin hazırlanmasını ve sinyal moleküllerinin -yaklaşık bir saatte- hızlıtespitini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
prof.mehmet odabaşı, oluşturulacak test kitinin, etkinliğini kaybetmeden defalarcakullanılabileceğini, böylece ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını vurguladı.
haber merkezi

