Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ASÜ’DEN KAZAN KAZAN MODELİ

aksarayÜniversitesi (asÜ) rektörü prof.

aksarayÜniversitesi (asÜ) rektörü prof. dr. yusuf Şahin, uygulamaya başlayacakları“ortak eğitim programı” ile hem mühendis adaylarının, hem de sanayici veişverenlerin kazanacağını söyledi. 

-proje, son derece avantajlı bir kazan-kazan modeli –

ortakeğitim programı, düzenlenen bir toplantıyla aksaray iş dünyasına tanıtıldı.proje, ilgili şartları sağlayan mühendis adayı öğrencinin, son sınıfta okulahiç gelmeden doğrudan işyerinde çalışarak mezun olmasını içeriyor. asÜ, tamzamanlı bu çalışmayla devlet üniversiteleri arasında bir ilke de imza atmışoluyor. sosyal tesislerde düzenlenen iftar yemeğinin ardından projeye dair kısabir konuşma yapan rektör Şahin, göreve geldikleri günden bu yana hayata dokunanişler yapma vurgusunda bulunduklarını anımsattı. Çoğu zaman öğrencilerin hayatahiç dokunmadan, gerçekte neler olup bittiğini hiç fark etmeden mezunolduklarına dikkat çeken prof. Şahin, “Üniversitemizde, beraber iş yapmakültürü üzerine kurgulanan pek çok işbirliği protokolü var ve biz protokollerisadece imzadan ibaret görmüyoruz. bu konuda samimi şekilde çalışıyoruz. İyiniyetli işbirliği araştırmalarımız bizleri farklı bir noktaya getirdi ve ortakeğitim programı ortaya çıktı” dedi. bu uygulamanın amerika’yı yeniden keşfetmekolmadığını, denendiğini ve başarı elde edildiğini kaydeden asÜ rektörü,“türkiye’de tobb Üniversitesi bu programı uyguluyor. devlet üniversiteleriiçinde ise ilk kez asÜ bu projeyi uygulayacak. proje, hem sanayici, hem deöğrenci açısından çok avantajlı bir ‘kazan-kazan’ modelidir.  biz aksaray’da yaşıyoruz, birlikteüretiyoruz. bu işi birlikte yapabilmemiz gerekiyor. İyi bir başlangıçhedefindeyiz. projeden alınacak verimi karşılıklı olarak arttırma şansınasahibiz” dedi.

-başarılı Öğrenciler sisteme başvuruda bulunabilecek –

mühendislikfakültesi dekanı ve proje koordinatörü prof. dr. semih ekercin de, düzenlenentoplantıda ilgili projenin teknik detaylarına dair kapsamlı bilgiler aktardı.İlk üç yılda başarılı olan öğrencilerin, dördüncü sınıfta fakülte ve bölümünehiç gelmeden, haftada 5 gün, 40 saat işyerinde çalışıp mezun olmasına imkânsağlayan projenin stajdan çok farklı olduğunu anımsatan ekercin, “staj çokverimli olmuyor. bu duruma dair işverenlerimizden de serzenişler alıyoruz. stajbilindiği üzere zorunlu ve belirli bir süreyle yapılıyor. böyle olduğu için deverim düşüyor. biz ortak eğitim programını stajdan çok daha farklı tasarladık.bu programa istekli ve başarılı öğrenciler katılabiliyor. İlk üç yılsonundagenel not ortalaması 2,50 ve üzerinde olan, ayrıca alttan dersi bulunmayanöğrenciler bu programa katılabilecekler” dedi. bu sayede gerçek anlamdayetenekli ve başarılı öğrencilerin sanayicilerin kapısını çalacağını kaydedenprof. ekercin, “bu program hem işveren, hem de öğrenci açısından avantajlı.Öğrencimiz bir işyerinde çalıştığı için deneyimli bir mühendis olarak mezunolacak ve bir adım öne geçecek. İşverenimiz ise -öğrencinin sigortasını veasgari ücretin yüzde 50’si kadar ücretini biz karşılayacağımız için- sadeceasgari ücretin yarısı kadar bir ödemeyle, üstelik tamamen yasal ve hukukizeminde mühendis çalıştırmış olacak” dedi.

-Öğrenci İşyerinde ciddiyetle Çalışmak zorunda olacak –

İşinönemli bir kısmının da ciddiyet olduğunu, öğrencinin büyük bir ciddiyetle işinedevam etmek zorunda olacağını kaydeden ekercin, “Öğrenci, bu proje aynı zamandabir ders olduğu için okuluna, sigortalı şekilde çalıştığı için de işyerinebağlı. ciddiyetsizlik, işe gelmeme, iş yeri kurallarına uymama, disiplinsizdavranma gibi durumlarda bulunduğunda öğrenci dersi geçemez ve mezun olamaz.Çünkü notlar yarı yarıya işyeri ve okul tarafından verilecek; aritmetikortalama geçme notu olacak” şeklinde konuştu. mühendislik fakültesi’ndeki sekizbölümden öğrenciler projeye başvuruda bulunabilecekler. gerekli evraklarınhazırlanması, bilgi bankasından başvuruların ve eşleştirmelerin yapılmasınınardından öğrenci işyerinde çalışmaya başlayacak.

 toplantıyarektör yardımcısı prof. dr. engin deligöz ve proje koordinatör yardımcısı doç.dr. melayib bilgin ile şehirde farklı sektörlerde faaliyet gösterensanayiciler, üreticiler ve işverenler katıldı.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Üniversitesi’nde eğitim hayatını sürdüren
Sıradaki Haber ASÜ’de Mezuniyet Coşkusu: Fakülteler Belli Tarihlerde Kep Atacak!