aksarayÜniversitesi (asÜ) rektörü prof. dr. yusuf Şahin, şehrin sosyo-kültürel yapısıüzerinden yapılacak güvenlik algısı araştırmasının, farklı çalışma alanlarıylailgili önemli çıktılar sunabileceğini söyledi.
-sebep-sonuç Üzerine odaklanan bir Çalışma ortaya konulmalı –
emniyetmüdürlüğü ve İl jandarma komutanlığı yöneticilerinin asÜ Üst yönetimi veçeşitli bilimsel disiplinlerde çalışan akademisyenlerle buluştuğu toplantıda,güvenlik bürokrasisi ile Üniversitenin işbirliği içinde yapması planlanançalışmalar istişare edildi. emniyet müdürlüğünün vatandaşlar nezdindeki suçalgısını belirlemek, İl jandarma komutanlığının ise aile içi şiddet veçocukların internet bağımlılığı sorunlarının çözümüne odaklanan taleplerinedair bir değerlendirme yapan rektör Şahin, gereken katkıyı vermeye hazırolduklarını söyledi. Çalışmaların ve taleplerin son derece değerli olduğunu,meselelerin etraflı bir şekilde çalışılması gerektiğini kaydeden prof. Şahin,“Çalışma esnasında sadece suç unsuru ön planda tutulursa sonuç odaklı bir araştırmaortaya çıkacaktır. oysa her sorunun bir de kökeni vardır. Örneğin, aile içişiddet ele alındığında bunun iktisadi sorunlar yahut aile yapısı gibi bir takımdeğişkenlerle ilişkili olduğu görülebilir. Çalışmayı kapsam bağlamındagenişletmek ve farklı disiplinlerde çalışan isimleri de dâhil etmek gerekebilir”dedi. aksaray ve aksaray’da yaşayan insanların hayatlarına pozitif katkı sunmakadına yapılacak her çalışmanın destekçisi olduklarının altını çizen asÜrektörü, “tüm arkadaşların bu sürece önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.sonuçlar ve sebepler üzerine odaklanan bir çalışma ortaya konulmalı. bu çalışmagerek güvenlik bürokrasisi gerek akademi gerekse yerel yönetimler bağlamındadeğerli çıktılar oluşturacaktır” dedi.
-gerçekte olanla zannedilen arasındaki İlişkiyi anlamak İstiyoruz –
toplantıdakonuşan aksaray emniyet müdürlüğü narkotik Şube müdürü oktay Çelik, aksarayözelinde bir güvenlik endeksi oluşturmak istediklerini söyledi. bu konudaasÜ’nün desteğinin önemli olduğunu dile getiren Çelik, “aksaray’a özgü birbiçimde halkın güvenlik algısını ortaya çıkarmak istiyoruz. bunu yaparken desadece vatandaşın güvenliğe bakış açısı üzerinden değil, altyapı, ulaşım,hastane, sağlık ve benzeri diğer parametreleri de kapsayacak bir biçimdeyapalım istiyoruz. vatandaşın güvenlikle ilgili gördüğü problemlerle, gerçekteolanı anlayabilmek açısından bu çalışma son derece elzem. Örneğin, parklardabir grup gencin yan yana görülmesi vatandaş nezdinde ‘gençler parklardauyuşturucu madde kullanıyor’ gibi bir güvenlik sorunu olarak algılanırken,gerçekte olanın zannedilen gibi olmadığı da görülebiliyor. dolayısıylayapılacak bilimsel bir çalışma gerçeği anlamamızı sağlayacak” dedi. İl jandarmakomutanlığı asayiş Şube müdürü binbaşı fatih yıldırmaz ise yapılacak olanbilimsel çalışmayı önemsediklerini belirtti. İl jandarma komutanlığı bünyesindefaaliyet gösteren kadın ve Çocuk kısmı olduğunu ve bu kısımda kadınastsubayların aktif biçimde çalışmalar yaptığını söyleyen binbaşı yıldırmaz,“temel amacımız kırsal bölgelerde şiddet gören kadınlarımızın yanında olmak,onları bilinçlendirmek, korumak ve bu olaylara müdahale eden personelibilgilendirmek” dedi. bununla birlikte çocukları da korumak istediklerinedikkat çeken yıldırmaz, “İnternet bağımlılığı ve bu bağımlılık münasebetiyleçocuklarımızın görebileceği zararları da İl jandarma olarak mümkün mertebeengellemek istiyoruz. bunu yaparken de farklı yaş gruplarından çocuklarımızanasıl yaklaşılması gerektiği hususunda bilimsel bir altyapı sağlamak istiyoruz.bu hususta Üniversitemizle birlikte çalışmak arzusundayız” dedi.
yapılankonuşmaların ardından çalışmaların metodunun belirlenmesi ve bilimsel içeriğinhazırlanmasına karar verildi. heyet, hazırlık çalışmalarının ardından kısa süresonra yeniden bir araya gelecek ve çalışmanın yürütülmesine dair süreç işlerlikkazanacak.
habermerkezi

