Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaraylı eğitimci Eylül Bozkaya, YKS soruları ÖSYM’nin ilkelerine uygundu

YKS sonuçları 20 Temmuz’da

YKS sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak
ÖSYM tarafından 17-18 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç ayrı oturumdan oluşan YKS’ye toplamda 3.527.466 aday katıldı.
2023 YKS genel değerlendirmesi yapan Eğitimci Yazar Eylül Bozkaya, “Sınavı genel hatları ile değerlendirdiğimizde; TYT sorularının MEB Kazanım Testlerine uygun hazırlandığı görülmüştür. TYT Türkçe sorularında son yıllarda görülen şekliyle okuduğunu anlama ve anladığını yorumlama sorularının yoğun olduğu, TYT’nin belirleyici dersi olarak yine Türkçe dersini karşımıza çıkarmıştır. Dil Bilgisi soruları paragraf sorularına göre daha kolay hazırlanmış, paragraf sorularının uzun olmamakla birlikte düşündürücü ve zor olduğu görülmektedir. TYT Matematik soruları; müfredata uygun şekliyle hazırlanmış olup soruların net bir şekilde ifade edildiği kolaydan ortaya zorluk derecesinde karşımıza çıktığı görülmektedir. Geometri sorularının matematik sorularından daha özgün ve daha zor olduğu görülmektedir. TYT Fizik soruları MEB’in açıkladığı kazanımlara uyumlu, gerçek hayatla iç içe, adayın yorumunu ön plana çıkaran, deney ve gözlem içeren birbirine bağlı sorulardan oluşturulmuştur. TYT Kimya soruları geçmiş yıllardaki Kimya sorularına benzer, özellikle temel kavramlar ve kelimelerle ifade edilmiş ve yorumlamaya dayalı sorular olarak karşımıza çıkmıştır. TYT Biyoloji soruları beklenen düzeyde kolaydan ortaya zorluk derecesi olan sorularda görsel verileri yorumlayabilen adaylar için keyifle çözülecek sorulardan oluşmuştur. TYT Tarih sorularının önceki yıllara göre, MEB kazanımlarına daha yakın olduğu ve bilgiyi yorumlama şeklinde karşımıza çıktığı görülmektedir. TYT Coğrafya soruları birbiriyle ilişkilendirilmesi konular bütününde, bilgiyi soru üzerinde kullanmaya dayalı net ve anlaşılır soru kalıplarından oluşmuştur. TYT Felsefe soruları, müfredat dâhilinde okuduğunu anlama ve yorum kabiliyetini ölçebilecek nitelikte karşımıza çıkmıştır. 2.573.156 adayın başvurduğu 2023 AYT sınav değerlendirmesinde matematik önceki yıllara göre biraz daha zor kalıplarda karşımıza çıkmaktadır. Sözel derslerdeki soruların müfredata uygun beklenen düzeyde çözülebilir şekliyle hazırlandığı gözlemlenmiştir. Genel olarak bilgiye dayalı, net ve anlaşılır bir şekilde hazırlanan sözel ders sorularını müfredata hâkim olan adayların rahatlıkla çözebileceği beklenmektedir. AYT Fen Bilimlerinde beklenen tarzda soru içeriklerinin yine MEB kazanımlarına uygun hazırlandığı ve sürpriz bir sorunun bulunmadığı görülmektedir.
2023 YKS’nin genelinde soruların ÖSYM’nin ilkelerine uygun olduğu, MEB kazanım kalıplarında hazırlandığı, okuduğunu anlama, anladığını yorumlama ve zamanı yönetmenin öneminin bir kez daha ortaya koyulduğu bir sınav yorumu yapılabilir. YKS 2023 Sonuçları 20 Temmuz 2023 Perşembe Günü Saat 10:00 itibarı ile ÖSYM’nin resmi internet sitesinde (sonuc.osym.gov.tr) adayın TC Kimlik numarası ve şifresi ile erişime açılacaktır” dedi. Haber: Ağustos GERÇE