Toplumsal birliktelikler küçük birlikteliklerin bir arayagelmesiyle oluşuyor. Küçük birleşimlerin yolu aile statüsünden geçmektedir.İnsan ilişkilerinde evlilik birlikteliği sağlandıktan sonra bireyler kendikurdukları bir çekirdek aile ortamında yaşamaya başlarlar. Ailelerin ve küçükgrupların bir..
Toplumsal birliktelikler küçük birlikteliklerin bir arayagelmesiyle oluşuyor. Küçük birleşimlerin yolu aile statüsünden geçmektedir.İnsan ilişkilerinde evlilik birlikteliği sağlandıktan sonra bireyler kendikurdukları bir çekirdek aile ortamında yaşamaya başlarlar. Ailelerin ve küçükgrupların bir araya gelmesi toplumu şekillendirir. Ortak tutumlar kültürelnormlardan etkilendiği gibi kültürü etkilemektedir de. Bireyler ailelerininyanında büyürler, evlilik dönemleri ile kök ailesinin yanından ayrılıp çekirdekaile ortamına geçerler.
Eşleri evliliğe götüren önemli nedenlerden birisi denesli devam ettirme isteğidir. Evlilik sürecinin devamında aileye yeni üyelerinkatılması ile aile kavramı genişler. Ailede eşler arası belirlenen roller,anne-babalık rolleri ile yeniden şekillenir. Aile üyelerinin rollerinde; içindebulunulan zamanın etkileri, ebeveynlerin eğitim seviyesi, kültürel etmenler(aynı kültür, farklı kültür, kültürel uyum), kök ailedeki yetiştirilme şeklivb. birçok faktör etkilidir. Ebeveyn rol modelliğinin çocuğun kişilikgelişimine önemli etkileri vardır. Çocuğun yetiştiği aile ortamı, ailemahremiyeti ve ebeveyn modeli, yetişkinliğinde kendi kuracağı ailede modeledineceği bir örnektir. Hatta ilk ve en önemli örnektir. Ailede çocuklarlaebeveyn ilişkisini belirleyici temel faktör anne ve babanın tutum vedavranışlarıdır. Olaylar karşısında geliştirilen, sergilenen tutumlar, problemitanıma ve çözme yönündeki adımlar anne ve baba ile çocuk arasındaki ilişkininyönünü ve şeklini belirler.
Toplumsal düzende ebeveyn tutumları incelendiğinde anne-babalıkrolleri tek tip olarak görülmemektedir. Ebeveynlerin farklı tutumlarla çocukyetiştirdikleri gözlemlenmektedir. Bu tutumların çocuklar üzerinde olumlu veolumsuz birçok etkisi vardır.
Temel olarak sınıflandırıldığında
Baskıcı ve Otoriter Anne Baba Tutumu
Aşırı Hoşgörülü Anne-Baba Tutumu
Kararsız ve Dengesiz Anne-Baba Tutumu
Aşırı Koruyucu Anne-Baba Tutumu
Tutarsız Anne-Baba Tutumu
Reddedici Anne-Baba Tutumu
Mükemmeliyetçi Anne-Baba Tutumu
Ayrımcılık Yapan Anne-Baba Tutumu
Hoşgörülü ve Güven Verici Anne-Baba Tutumu vb. başlıklargörülmektedir.
Bu yazımın devamında her bir ebeveyn tutumunu ayrıbaşlıklar altında örneklendirmeye çalışacağım, takipte kalın.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)