Köşe Yazıları

DUA (1)

..  Dua, dua, ellerkarıncalanmış; Yıldızlar avuçta, gök parçalanmış. Zindandan Mehmet’e gelenbir mektupta Necip Fazıl’ın dua tarifidir paylaştığım. Dua, uzun zamandır yazmakistediğim bir konuydu. Bütün yönleriyle ifade edemeyeceğimi itiraf edip buhakikatin etrafını çevirmeye çalışacağım…

DUA (1)

..

 Dua, dua, ellerkarıncalanmış;

Yıldızlar avuçtagök parçalanmış.

Zindandan Mehmet’e gelenbir mektupta Necip Fazıl’ın dua tarifidir paylaştığım.

Dua, uzun zamandır yazmakistediğim bir konuydu. Bütün yönleriyle ifade edemeyeceğimi itiraf edip buhakikatin etrafını çevirmeye çalışacağım.

Bir arkadaşım sohbetesnasında şöyle bir ifade kullanmıştı: “Hiçbir şey yapmadan kuru kuru dua etmekhoş gelmiyor”. Ben de küçük küçük izah ve ikazda bulunmuştum. Şimdi elimdengeldiğince açıklamaya çalışacağım.

Anladığım kadarıyla bizduanın anlamını son derece daraltıyoruz. Dua deyince namazın akabinde bir ikidakikalık bir olay gibi veya aracımızı çalıştırırken veya evden çıkarkensöylediğimiz bir iki cümle gibi zannediyoruz. Evet kainattaki umumi duayıgöremiyor sadece insana mahsus bir isteme şekli sanıyoruz.

Başlayalım. Kainatsarayında kainatın tamamı dahil her mahluk canlı veya cansız olsun her anıyla,vazifesini yerine getirmesi ile Cenab-ı Allah’ı zikreder ve O’na dua eder.

Konunun daha rahatanlaşılabilmesi için bir tasnif yaparsak öncelikle duaları yapılma şekillerinegöre ikiye ayırmamız gerekir: Birincisi; Dil ile yapılan dualar İkincisi; Halile yapılan dualar.

Örneğin; Güneş haliyleyapılmasıyla yaratılma amacıyla konumuyla ve yolculuğuyla kendisini yaratanZat’ın isim ve sıfatları ile şuunatına işaret eder. Aynı zamanda kainatiçerisinde yerine getirdiği işlev onun duası hükmüne geçer. (Buraya kadar kitavır, hal ile yapılan dualara girer.) Ayrıca Güneşten sorumlu melek dahiAllah’ı zikreder O’na dua eder. (Burası dil ile yapılan dualara girer.)

Konunun yerleşebilmesiiçin bir örnek daha vermek istiyorum. Sınava hazırlanan bir gencin dersçalışması hal ile yapılan duadır. Cenab-ı Hak o duaya mukabil ona o ilmi verirve o sınavı kazandırır. Gencimizin başını yastığa koyunca hayırlı bir bölümistemesi dil ile yapılan duaya girer.

Hatta kafir ve münafıklariçin de aynı şey geçerlidir. Çalışmaları ve bir netice için çaba göstermelerionların duası hükmünü alır.

Konuyu biraz daha ileritaşırsak dilimizden düşürmediğimiz “Elhamdülillah” kelimesi her kimden her kimeyapılan bütün teşekkür ve senaları, hamd ve şükürleri Cenab-ı Allah’a isnadeder. Yani Allah’a inanmayan birinin –haşa- bir olaydan müteşekkil başkabirisine teşekkür etmesi dahi bir dua olur. Allah’a ulaşır. Çünkü ona oteşekkürü dedirtecek her şey Rabbil Aleminin ilim, kudret ve iradesine dayanır.

Bu yazımı burada hitamaerdirerek gelecek yazımda devamını yazmaya çalışacağım.

Kainattaki umumi duayıgörebilmek dileğimle.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL