Aksaray’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte motosiklet trafiği gözle görülür şekilde arttı. Kentte tescilli 30 bin civarında motosiklet bulunurken, Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekipleri bu artışa karşı denetimlerini sıklaştırdı. Özellikle kasksız ve ehliyetsiz sürücülere yönelik uygulamalar kapsamında son 3 ayda 4 bin 400 motosiklet denetlendi. Bu denetimlerde 2 bin 500 sürücüye kask takmama nedeniyle ceza uygulandı.
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Gürsoy Yalvaç, motosiklet kazalarında yaşanan ölümlerin ve ağır yaralanmaların önüne geçmek amacıyla denetimlerin aralıksız sürdüğünü söyledi. Yalvaç, “Kask takmamak kazalarda ölümle sonuçlanabilecek en büyük ihmallerden biri. Kask sadece yasal bir zorunluluk değil, hayat kurtaran bir güvenlik önlemidir,” dedi.
Yalvaç, bazı sürücülerin KGYS kameralarına yakalanmamak için motosikletlerine plaka takmadığını ve bu davranışın da tespit edilerek gerekli cezai işlemlerin uygulandığını vurguladı. Ayrıca trafik kurallarına uyulmasının sadece ceza riskini değil, hayatı da doğrudan ilgilendirdiğini belirtti.
Kentte bazı motosiklet sürücülerinin KGYS kameralarından ceza almamak için motosikletlerine plaka takmadığı ortaya çıktı. Bu davranış, denetim ekiplerinin dikkatinden kaçmazken, plakasız kullanımlara da ağır cezalar uygulandığı bildirildi.
Bu durum, sadece kask değil, diğer güvenlik ve kayıt kurallarına da uyulmadığını göstererek kent trafiğinde ciddi bir güvenlik zafiyetine işaret ediyor.
Hakan Hidayet DENİZ