Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaraylı Avukatın ölümünde cinayet şüphesi mi var

Aksaray Barosu; Ankara’da silahla

Aksaray Barosu; Ankara’da silahla vurularak hayatını kaybeden Aksaraylı genç Avukat Belen Nesil Coşğun olayı ile ilgili yaptığı basın toplantısında; “KADES uygulamasına yapılan çağrı cinayet şüphesini kuvvetlendirmekte olup soruşturma süreci yakından takip edilmektedir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da silahla vurularak hayatını kaybeden Aksaraylı genç Avukat Belen Nesil Coşğun memleketi Aksaray da Cuma namazı sonrası Ervah kabristanlığında meslektaşları ve sevenleri tarafından toprağa verilmesinin ardından Aksaray Barosu bir basın toplantısı yaparak olayı kınayarak, olayın takipçisi olduklarını belirtti.

Aksaray Barosu binasında düzenlenen programa ; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan, Aksaray Barosu Başkanı Av. Ferit Köse, Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu ve Aksaray Barosuna kayıtlı Avukatlar katıldı.

Aksaray Barosu Av. Belen Nesil Coşğun’un cenaze töreninden sonra Aksaray Barosu İdari Hizmet Binasında düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Elif Seyra Doğaç; “Ankara Barosu üyesi Aksaraylı meslektaşımız Av. Belen Nesil Coşgun 15 Haziran 2023 tarihinde ateşli silahla yaralanma sonucu hayatını kaybetmiştir” dedi.

Aksaray Barosu olarak yaşamını yitiren meslektaşımıza Allah’tan rahmet yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz diyerek yaşanan olay hakkında bilgi veren Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Elif Seyra Doğaç; “edinilen bilgiye göre meslektaşımızdan Kadın Destek Uygulamasına (KADES) gelen çağrı üzerine güvenlik güçleri olay yerine intikal etmiş, sonrasında söz konusu adresten 112’yi telefonla arayan bir kişi arkadaşının silahla intihar ettiğini bildirmiştir. Olay yerine sevk edilen polis ekibi, meslektaşımız Belen Nesil Coşgun’u asansör kapısı önünde yerde yatar halde bulmuş, meslektaşımız Coşğun’un göğüs bölgesinin sol altından silahla vurulduğu belirlenmiş ve meslektaşımız Hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştır. Soruşturma süreci devam etmekte olup, olayın ardından Muhammet B. İsimli bir şahıs gözaltına alınmıştır. Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülen zanlı ifadesinde, olayın intihar olduğunu öne sürmüştür. Ancak meslektaşımız tarafından KADES uygulamasına yapılan çağrı cinayet şüphesini kuvvetlendirmekte olup soruşturma süreci yakından takip edilmektedir” dedi.

Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Elif Seyra Doğaç sözlerine; “her geçen gün katlanarak artan kadın cinayetlerinde etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini, cezalarda indirim uygulanmamasını, infazın eksiksiz tamamlanmasını sağlayacak yasal değişikliklerin ivedilikle gündeme alınması zorunluluğu bugün bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Kadınların insan hakları ve yaşam hakkı için mücadele eden biz avukatlar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurguluyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Daha sonra olay hakkında konuşma yapan Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu ise; “Ankara Barosuna kayıtlı olan çok kıymetli bir meslektaşımı bugün burada sonsuzluğa uğurladık. Hatıra bir fotoğrafımız var geride bana bıraktığı. Ama ondan da öte hep bir vefat halinde son görevimizi yaptık diye tekrarladığımız klişelerden ayrı olarak hayır bugün son görevimi yapmadık. Daha onun için yapacağımız çok şey var” dedi.

Ankara Baro başkanı Köroğlu konuşmasının devamında olay hakkında; “dün 18,00’dan itibaren Ankara Barosu CMK Merkezimiz, Avukat Hakları Merkezimiz ve Kadın Hakları Merkezimizle tüm sürecin içerisinde yer aldık. Olay yerine Avukat Hakları Merkezinden arkadaşlarımız giderek olaya ilişkin tutanakları düzenledi. Daha sonra, adli tıpta aslında bugüne kadar çok da rutin olmayan otopsiler avukat bulunmamasına rağmen meslektaşımızın otopsisinde bizzat avukat meslektaşlarımız yer aldı. Bu konuda savcılığın gösterdiği hassasiyet gerçekten önemliydi. Ondan sonraki süreçte ailesiyle de temasa geçerek ve bilgilendirerek meslektaşlarım şu anda Ankara’da adliyede başsavcılarla sürekli görüşerek sürecin meslektaşımızın hatırasına uygun ve gerçeğin ortaya çıkması için sonuna kadar mücadele edeceğimizi göstereceğimiz bir kararlılıkla bilmek ve hissetmek istiyoruz. Çünkü o meslektaşıma bir borcum olduğunu düşünüyorum ve o yüzden bugün Aksaray’da sizlere kalbimizden büyük bir emanet bıraktık. Lütfen siz de sahip çıkın ve meslektaşlarımızın özellikle de kadınlarımızın bu ülkede “kadın cinayetleri politiktir” dediğinde o politiktir kelimesinin ne anlama geldiğini lütfen artık anlayın ve anlatın. Çünkü kadın cinayetlerinin politik olması demek kadınların “biz sadece yaşamak istiyoruz” demesidir aynı zamanda. O yüzden sadece kalbimden gelen duygularla onun hatırasına sadık kalarak ve bu söylediklerimin haricinde Ankara Barosunun sık sık yapacağı açıklamaları beklemelerini ve onun dışındaki açıklamalara çok fazla itibar etmemelerini diliyorum” diye konuştu.

Ankara’da silahla vurularak hayatını kaybeden Aksaraylı genç Avukat Belen Nesil Coşğun olayı ile ilgili Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan yaptığı açıklamada; “derin bir üzüntü içerisindeyiz, hislerimizi tarif etmek gerçekten çok zor. Bugün 24 yaşında gencecik, pırıl pırıl bir kadın meslektaşımızı sonsuzluğa uğurladık. Önünde çok güzel günler olan aslında hak savunucu bir mesleği yürüterek, belki meslek yaşantısında yüzlerce kadının, çocuğun şiddete uğramasını, istismara uğramasını engelleyecek, onlar için mücadele edecek, insan hakları mücadelesi verecek bir meslektaşımızı maalesef ki kaybettik” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan konuşmasının devamında; “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmanın çok etkin bir soruşturma olduğunu ve Ankara Barosunun aynı zamanda Türkiye Barolar Birliğinin de soruşturma sürecini son derece etkin şekilde takip edeceğini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum diyerek konuşmasına devam eden Başkan Sağkan; Az önce kadın hakları komisyonumuzun sözcüsünün açıklamasında belirttiği üzere dosyadaki bazı deliller konuya ilişkin olarak bir cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak net sonucun tabii ki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından ve Ankara Baromuz tarafından açıklanmasını beklemek durumundayız. O sebeple hem soruşturmanın selameti bakımından hem de az önce ifade ettiğim üzere meslektaşımızın manevi hatırasına saygı bakımından bu unsurların çok önemli olduğunu tekrar dile getirmek isterim. Bu sebeple bu soruşturma dosyasından ayrı olarak şunları da sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin gündemindeki en önemli sorunların başında kadına dönük şiddet gelmektedir. Fiziki şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, ne olursa olsun Türkiye’nin Cumhurbaşkanıyla, iktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle, basınıyla, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleriyle topyekûn bir mücadeleye gidilmesi gerekiyordur. Hem de yeni bir sayfa açmamız gerekiyor. Maalesef ki bizim mevzuatımızdaki ne koruma tedbirlerini ne de kadın destek sistemi gibi uygulamaların kadına dönük şiddeti engellemede maalesef ki yeterli olamadığını görüyoruz. O sebeple başta cinsiyet eşitliği noktasında kullandığımız dil olmak üzere ilköğretimden itibaren eğitim planlaması da dâhil olmak üzere yeni bir politika belirlememiz ve hep birlikte artık kadına dönük şiddetin son bulması için yeni bir politikayı etkin biçimde hayata geçirmek zorunluluğumuz var” dedi.

Haber: Ağustos Gerçe