Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık suçlarına karşı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Valilik binası önünde stant açtı. Banka ve dijital hesap kiralama yöntemiyle işlenen suçlara dikkat çekilen çalışmada, özellikle öğrenciler ve vatandaşlar uyarıldı. Stantta broşür dağıtılarak yüz yüze bilgilendirme yapıldı.
Aksaray Adliyesi Görevlisi Ramazan Özene, dolandırıcılık yöntemlerinde ciddi artış yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Son dönemde dolandırıcılık suçlarında ciddi artış yaşanmakta olup, banka hesaplarının kiraya verilmesi veya üçüncü kişiler tarafından kullandırılması suretiyle özellikle öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın mağdur edildiği görülmektedir” dedi.
Özene, hesap paylaşımının ağır sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Banka ve dijital hesaplarınızı kullandırmak sadece bir hesap paylaşımı değil, başkasının işlediği suçun altına imza atmaktır. Kişisel banka hesaplarınızın ve dijital varlıklarınızın üçüncü şahıslar tarafından kontrol edilmesine izin vermeniz, sizi kara para aklama, terörün finansmanı ve siber dolandırıcılık suçlarının doğrudan ortağı haline getirebilir. Sevgili öğrenciler, sadece bir kez hesabımı kullandırdım demeniz, yıllardır emek verdiğiniz geleceğinizin kararması demektir. Suç kaydıyla kararmış bir gelecek, hiçbir maddi kazançla geri getirilemez. Hayallerin hapisle, kariyerin adli sicil kayıtlarıyla son bulması. Hesabını koru, geleceğine sahip çık” dedi.
Standı ziyaret eden vatandaşlar da yaşadıkları dolandırıcılık girişimlerini anlattı. Ramazan Çelmen (64), kimlik ve iletişim bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğini belirterek şu sözleri kaydetti:
“Babansa da vermeyeceğin, telefonunun numarasını dahi vermeyeceğin, kimliğin numarasını bile vermeyeceğin. Verdin mi ne oluyor? Verdin mi gidiyor. Olanları da duyuyoruz. Bir sefer Bulgaristanlıyım dedi, oraya varacağım dedi. Bana biraz para gönder dedi. Ben dedim anan var mı? Var. Bacın var mı? Var. Ananı bacını dedirme ben polisim dedim. Ben sonra seni ararım dedi kapattı. O kapatışı.”
Çelmen, vatandaşlara şu uyarıda bulundu:
“Abi babasıysa da, kardeşiyse de, evladıysa da ve anasıysa da vermesin. Kimlik bilgilerini vermesin. Benim babam bana vermesin” ifadelerini kullandı.
Yakup Çoban ise kargo bahanesiyle dolandırılmak istendiğini anlatarak,
“Beni en az 10 sefer rahatsız ettiler. Ben Ankara barolar avukatıyım, sen kargodan malzeme getirtmişsin dediler. Sen geri göndermişsin, kargo parası vereceksin, kabul etmezsen şu kadar cezan var diyerek 5 bin TL gönder dediler. Dolandırmaya çalıştılar” dedi.
Kaşif Özdemir de yatırım vaadiyle arandığını belirterek yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:
“Bana Türkiye Petrollerinden şu kadar para kazanacaksınız diye mesaj geldi. Sadece bir telefon numarası yazmıştım. Sonradan vazgeçtim, beni aradılar. ‘Şu kadar para yatırmanız gerekiyor, yatırmazsanız ceza işlemi göreceksiniz’ dediler. Ben de ‘Devlet veriyorsa ben almayacağım, istemiyorum’ dedim. İcra göndereceğim dediler. Ben de polise gideceğimi söyledim. Ondan sonra kesildi, bir daha aramadılar.”
Vatandaşlardan Dilek Fidan Dinke ise IBAN dolandırıcılığına dikkat çekerek,
“Cumhuriyet Başsavcılığımızın başlattığı bu olay çok güzel. IBAN paylaşıyor musunuz ya da IBAN’a tıklayın olayı annemin başına geldi. Annemi daha önce uyardığımız için telefonu kapattı. Sizi arayan, IBAN isteyen ya da benim yerime şuraya para atar mısınız diyenlere itibar etmeyin. Sonrasında savcılıkla, karakolla siz uğraşırsınız” ifadelerini kullandı.
Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, banka ve dijital hesap güvenliği konusunda vatandaşların dikkatli hareket etmesinin dolandırıcılık suçlarının önlenmesinde belirleyici olduğunu bildirdi.
Celil Acar

