Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AKSARAY, İLİM VE MEDENİYET MERKEZLERİNDEN BİRİSİDİR

aksaray’ıntarihi, kültürü, sanatı, dini,

aksaray’ıntarihi, kültürü, sanatı, dini, siyaseti, ekonomisi, edebiyatı, mimarisi… tüm budetaylara dair kapsamlı bilgilerin, bilimsel bir disiplin içerisinde sunulduğu“aksaray sempozyumu” başladı. sempozyuma bu yıl 14 tematik alanda 54 sözlübildiri sunuldu. böylece, üç yılda sunulan bildiri sayısı 272’ye ulaşmış oldu.

– aksaray’la alakalı tümdetaylar Çalışılıyor –

aksarayÜniversitesi (asÜ) somuncu baba tarih ve kültür araştırmaları uygulama vearaştırma merkezi tarafından üçüncüsü bu yıl düzenlenen sempozyumun açılıştöreninde konuşan asÜ rektör yardımcısı prof. dr. ayhan Özçifçi, şehirlealakalı tüm detayların yer aldığı önemli bir birikimin oluşmasınıhedeflediklerini belirtti. salihler şehri aksaray’la alakalı, geçmişten bugünekadar yaşanan gelişmelerin ele alındığı sempozyumu önemsediklerine dikkat çekenprof. Özçifçi, “yurtiçinden ve yurtdışından sempozyuma katılan tüm biliminsanlarına teşekkür ederiz. ayrıca bu gibi etkinlikler yoğun bir çalışmaylaşekilleniyor. etkinliğin hazırlanmasına katkı sunan ve emek veren tümkurumlarımızla çalışanlarımıza şükranlarımızı iletiyoruz” dedi.

– Şehirleri, kültürelbirikim güçlü kılar –

Şehirlerigüçlü kılan etkenlerin başında tarihi ve kültürel birikimin geldiğini ifadeeden aksaray vali yardımcısı hakkı loğoğlu, bilim, sanat, mimari ve edebialanda zengin bir birikime sahip olan aksaray’ı anlatan her nevi çalışmayı veortaya konulan fikirleri önemsediklerini vurguladı. türkiye’nin ilim vemedeniyet merkezlerinden birisi olan aksaray’ın, derin tarihi geçmişiyle, ilkçağlardan itibaren önemli bir yerleşim alanı olduğunu kaydeden loğoğlu, “bucoğrafyada yaşayan insanlar kültür ve medeniyet sahasında kıymetli ürünlerçıkarmışlardır. selçuklularla başlayan, karamanoğulları, osmanlı vecumhuriyetle devam eden süreçte aksaray, hatırı sayılır derecede âlim, zahit,şair, yazar, sanatkâr ve devlet adamı yetiştirmiştir. anadolu selçukludöneminde ilim ve sanat alanında parlak bir dönem yaşayan aksaraymedreselerinde, dönemin bilginleri önemli alanlarda dersler vermişlerdir.  bu sempozyum, aksaray’ın derinliklerininbilimsel olarak ortaya çıkartılması açısından önem arz etmektedir” dedi.

– merkezimiz Şehre açılanbir penceredir –

somuncubaba tarih ve kültür araştırmaları uygulama ve araştırma merkezi müdürü dr.Öğr. Üyesi mehmet sami yıldız ise merkezin çalışmalarına ilişkin bilgilerverdi. 2015 yılında teşkilatlanmayı tamamladıklarını anlatan yıldız, şunlarısöyledi: “Üç ana konu belirledik. bunlardan ilki, ‘bilgiden İrfana somuncu bababuluşmaları.’ bu kapsamda ülkemizin birikimleri ile öğrencilerimizi veaksaray’ımızı buluşturuyoruz. yakın zamanda 10’uncu toplantımızı icra edeceğiz.İkinci projemiz ise aksaray’ın her bakımdan kalkınmasına ve büyümesine yardımcıolan, şehrin büyüklerinin hayat hikâyelerini belgeselleştirmek vekitaplaştırmak oldu. bu kapsamda belgeselin ilk bölümü yayınlandı ve kitapbasıldı; ikinci bölüm için hazırlıklarımız devam ediyor. Üçüncü etkinliğimizise ‘uluslararası aksaray sempozyumu.’ bu etkinliklerle merkezimiz,Üniversitenin şehre açılan penceresi konumundadır.” yapılan konuşmalarınardından “geçmişten günümüze aksaray ve değerleri” konulu açılış oturumugerçekleştirildi. oturum başkanı prof. dr. tuncer baykara, “selçuklu devrindekiaksaray’a dair gözlemlerim” başlıklı bir sunum yaptı. prof. dr. erdoğan boz’un,“hakiki divanı’nda eski oğuz türkçesi Üzerine” isimli konuşmasının ardındankürsüye gelen doç. dr. nevzat topal ise “türkiye selçukluları devrinde aksarayve Çevresinde siyasi gelişmeler” konusunda bilgiler verdi.

Üçgün sürecek olan sempozyum asÜ’nün ev sahipliğinde, aksaray valiliği, aksaraybelediyesi ile kültür ve turizm müdürlüğü’nün katkılarıylagerçekleştiriliyor.  

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Niğde’nin Çiftlik ilçesinde, otomobilin çaptığı
Sıradaki Haber Otomobilin çarptığı kadın öldü