Psikiyatride tanımlanan kişilik bozukluğu rahatsızlıklarından biri de Narsistik Kişilik Bozukluğudur. Bu yazımızda Narsist Kişilik Bozukluğu rahatsızlığı olan insanları kendi ortamlarında ve aile ortamlarında bir tanıyalım istedim. Narsistlerin şişirilmiş bir özdeğer..
Psikiyatride tanımlanan kişilik bozukluğu rahatsızlıklarından biri de Narsistik Kişilik Bozukluğudur. Bu yazımızda Narsist Kişilik Bozukluğu rahatsızlığı olan insanları kendi ortamlarında ve aile ortamlarında bir tanıyalım istedim.
Narsistlerin şişirilmiş bir özdeğer duyguları olur. Kimliklerini övgü ve başkalarının onayına dayandırırlar.Diğer insanların kendisi hakkında neler düşündüğüne çok önem verirler. Empatiduygusundan yoksun davrandıkları, karşısındaki insanın ne durumda olduğunuanlamak için gayret göstermedikleri gözlemlenir. Yakın ilişkileri yüzeyseldir. Başkainsanlardan daha iyi olduklarını düşünürler. Hata yaptıkları için eleştirialırlarsa da yoğun bir utanma duygusu yaşamaya meyillidirler. Bu sebepleyanılmış olmaktan hoşlanmazlar.
Kendilerine çok güvenmelerininyanında, etkileyici bir tavırla konuşurlar. Çoğunlukla kendini üstün görmeeğilimindedirler. Birisi ya da bir şey onların görkemli hislerine darbeindirdiğinde, zor bir insan haline gelirler. Kendilerine oldukça güvenmeleri vekibirli olmalarına rağmen kolayca incinirler. Duygusal olarak zayıftırlar. Kintutma, başarısızlıklarından dolayı diğerlerini suçlama, insanları başındandefetme ve işler istedikleri gibi gitmediği zaman sinir krizi geçirmenarsistlerde görülen durumlardan bazılarıdır. Öğrendiğim bir bilgi daha var. Bazennarsistler, başkalarına karşı üstün olma hallerinin bir yanılgı olduğunu idrak eder,bu nedenle üstünlük duygularını doğrulayan kanıtlara yönelir ve tersinigösteren etkileşimlerden ve ilişkilerden kaçınırlar. Sadece kendikonuştuklarını duymak isterler. Belki de en kötü özellikleri diğer insanlarısık sık yargılamaları ve üzücü bir şekilde eksikliğin kendilerinde olduğunugörmemeleridir.
Narsistleri, aile ortamlarındaebeveyn olarak incelediğimizde, bu rahatsızlıkları çocuklarına yönelik geliştirdikleritutum ve davranışları oldukça etkilemektedir. Sağlıklı ebeveynler çocuklarıherhangi bir oyun etkinliğinde başarısız oldukları zaman çok az rahatsız olurken,narsist ebeveynler kendilerini aşağılanmış hisseder ve aşırı öfkelenirler.Çocukları, diğerlerinin görebileceği hatalar yaptığı zaman bunu kişisel olarakalgılar ve bunun bedelini çocuğuna ödetirler. Onlar için, o anda, çocuğunebeveyninin yardımına ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir önemi yoktur. Ayrıcanarsist kişiler ebeveyn oldukları zaman, çocukları ile narsist kişiliğinibesleyecek şekilde iletişim kurmaktadırlar. Taraf tutarlar ve genellikle, enazından çocuklarından birini, hayal kırıklığı olarak görürler. Kendilerini eniyi şekilde yansıtan çocukları onlar için kutsal olandır. Kutsal çocuk, anne vebabası ile özel bir ilişki kurar. Ta ki ebeveynlerinin istemediği bir şeyiyapana kadar. Böylesi bir durumda narsist ebeveyn kendisine hayal kırıklığıyaşatan çocukla hangi ses tonu ile konuşuyorsa, kutsal çocuğu onu dinlemeyiphata yaptığında kutsal çocuğuyla o ses tonunda konuşmaya başlar. Kutsal çocuk,ebeveynlerinin narsist kişilik bozukluğu olduğu için bu durumu yaşadığıçıkarımına varabilecek durumda değil ise kendisini anne ve babasını üzen,onları mutlu edemeyen bir çocuk olarak suçlayacaktır. Bu çocuklarebeveynlerinin sevgisinin koşullu olduğunu genellikle yetişkinlikte farkederler.
Küçük bir örnek daha vermekistiyorum.
20 yaşındaki Ömer, elleri önünebağlanmış, omuzları düşmüş şekilde yanındaki polis memuru ile birlikte evininönünde beklemektedir. Ekonomik durumu iyi ve gösterişli bir ailenin çocuğudur.Dışardan bakıldığında özenilen yaşam ve çevreye sahiptir, fakat detaylı birincelemede, yüzündeki mutsuzluğunu, acısını görebilmektesiniz. Annesi kapıyıaçar ve polise oğlunu eve getirdiği için nazikçe teşekkür eder. Anne, sert vesinirli bir ifade ile oğluna bakar. Ömer, annesi ile fiziksel temas kurmakistese de annesi: ‘Baban çok üzgün. Şuanonunla konuşamazsın. Yukarı çık ve odanda uyu. Bu konuyu yarın konuşacağız.’der. Acaba Ömer ne yaptı; hırsızlık mı, kavgaya karışma mı? Hayır! Yeni yeniaraba kullanmaya başlayan Ömer, bir yayaya çarptı ve dört çocuk babası adamciddi bir şekilde yaralandı. Ömer’ in annesi, oğlunu odasına gönderiyor. Çoküzgün, çünkü yarınki gazetelerde adının yazacağından emin ve bu onun ailesiiçin utanç verici bir durum. (Narsistebeveynlerin çocuklarından kusursuz olmalarını talep ettikleri, en azındankendilerini utandıracak bir şeyler yapmamalarını bekledikleri görülmektedir.)
Örnekte de görüldüğü gibi,narsist ebeveynler çocuklarının kendilerinden ayrı bireyler olduğunun farkındadeğiller. Çocuklarını kendilerinin bir uzantısı olarak görürler. Çocuklarıkendi ihtiyaçlarını dile getirdiklerinde ebeveynleri tarafından bencil vedüşüncesiz olmakla suçlanırlar. Çocuklarının hissettikleri şeyi hayal etme veönemseme yeteneği (bir nevi empati) bu ebeveynlerde yoktur. Bu ebeveynlerçocuklarının yanlış davranışlarını sanki kendisine yapılmış gibi kişisel olarakalgılamaktalar. Tek düşündükleri kendileridir.
Hâlbuki sağlıklı ebeveynlerçocuklarına yol gösterici bir roldedir. Çocuklarının yanlış davranışlarındaebeveynleri olarak, çocuğun hangi duygu ile hangi sosyal ortamda bu davranışıgerçekleştirdiğini gözlemlemeleri, çocuğa nasıl sağlıklı bir şekilde yaklaşırımgayreti göstermeleri gerekir. Sağlıklı ebeveynler çocuklarına hatalarınıdüzeltmede fırsat yaratmalı, nasıl başarılı olunacağı konusunda faydalıtavsiyeler ve geribildirimler vermelidir.
ünü ve bu günde yapılan şakalarda tıpkıHıristiyanların dini bayramı olan Noel’in finali olan Yılbaşının Müslümanlartarafından kutlanamayacağı gibi Müslümanlar kutlayamazlar!
Aklıselim tümMüslümanların dinimiz ve dinimizin tarihini bilmeleri ve bildiklerine görehareket etmeleri çerçevesinde diğer tüm gayri Müslüm kutlamaları gibi 1 NisanŞakalarından da uzak kalmaları dileğiyle.
Rabbim Yar veYardımcımız Olsun.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)