Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Topraktan sofraya; Aksaray’da tarım ve kırsal kalkınma toplantısı heyecan yarattı!

Aksaray Valisi Mehmet Ali

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile Kırsal Kalkınma Yatırımları” konulu bilgilendirme toplantısına katıldı.

   

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile Kırsal Kalkınma Yatırımları” konulu bilgilendirme toplantısına TARSİM Konya Bölge Müdürü Muharrem Ünal ve uzmanların katılımlarıyla gerçekleşti.

Aksaray Ziraat Odasının ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, devlet destekli tarım sigortaları hakkında görüşüldü. Üreticilerin devlet desteklemelerinden faydalanması adına yürütülen çalışmaların ele alındığı toplantıda, çok sayıda çiftçi ve üretici katılım gösterdi.

Üreticilerin tarım faaliyetlerine katkı sunmak adına devlet tarafından desteklenmeleri verilmeye devam ediyor. Bu kapsamda çiftçilerin bu desteklemelerden yararlanması hususunda bilgilendirme yapıldı. Aksaray’ın tarım şehri olma yolunda hızla ilerlemeye devam ederken, üretime katkı sunacak faaliyetlerden yararlanmaları amacıyla üreticiler bilgilendirildi.

“Aksaray’da Beraber Omuz Omuza Çalışıyoruz”

Toplantıda konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Çiftçi ve üreticilerimize duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize mesaj ve bilgilendirme yolu ile toplantımızı duyurduk. Toplantımızın amacı, üreticilerimizin hibe ve desteklerden yararlanabilmesi için burada bir toplantı gerçekleştirdik. Koçak, Sayın Valimiz yaklaşık 5 aydır Aksaray’da beraber omuz omuza çalışıyoruz. Geldiği günden bize verdiği talimatlar ve kurum müdürleri ile birlikte köylere gidiyoruz. Üreticilerimizin Devletimiz tarafından verilen hibe destekten yararlandırmak istiyoruz. Üreticilerimizden kimin imkanı varsa kim çiftçilik yapıyorsa  devlet  o hibeyi veriyorsa o çiftçide o hibeden yararlanması için Sayın valimiz gerekli talimatları veriyor.  Ben bu konuda çiftçi dostu sayın valimize teşekkür ediyorum. Biz Ziraat odası olarak her zaman çiftçimizin yanındayız. Hibe ve TARSİM konusunda TARSİM Bölge Müdürümüz Muharrem Ünal Bey ve Tarım İl Müdürlüğü personeli konu hakkında sunum yapacaklar. Sunumdan sonra soru cevap şeklinde konular üzerinden geçeceğiz. Anlaşılmayan noktaları daha sonra kurumlarımızdan bilgi alabilirsiniz” dedi.

“Devletimiz Her Zaman Üretenin Yanında Olmuştur”

Ziraat Odasının ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda diğer bir konuşmacı İse Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir oldu.  ‘Tarla bitkileri ve tahıllar gurubunda Türkiye’de 3. Sıra yer alıyoruz’ diyen Aksaray Tarım İl Müdürü Nejdet Demir, Çalışan üreticinin gün geçtikçe öneminin arttığı günümüzde Üretim yanı sıra verimliliği sürdürebilmek büyük önem arz etmektedir. Demir, Ülkemizde ve dünyamızda nüfus her geçen gün artarken üretim potansiyeli su kaynakları ve tarım alanları azalmaktadır. Ülkemizde 2002 yılında kişi başına düşen tarım alanı 4 dekar iken 2022 yılında bu rakam 2.2 dekara düştü. Bütün bu olumsuzluklara rağmen üretmeye ve üretimi sürdürmeye mecburuz.  Aksaray’ımız yüz ölçümü bakımından ülkede 40 sıradayız. Buna rağmen, özellikle yonca, arpa, çavdar ve şekerpancarı gibi ürünlerde Türkiye de ilk beş içerisinde yer almaktadır. Tarla bitkileri ve tahıllar gurubunda Türkiye’de 3. Sıra yer alıyoruz. Üretimin miktarı kadar üretile bilirliği çok önemlidir. Bu da mevcut durumun toprak yapısının ve sulama kaybının önlenmesidir. Unutmayalım ki gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel miras verimli topraklardır ve su kaynaklarımızdır.  Devletimiz her zaman üretenin yanında olmuştur.  Üreticimize hibe destek sağlamaktadır” dedi.

“Bizde Tarımsal Bütün Kaynakları Tek Tek Derinlemesine İnceleyelim”

Toplantıda konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, konuşmasında Aksaray ilinin geliştiğine ve büyüdüğüne dikkat çekti.  Vali Kumbuzoğlu konuşmasında; Aksaray’da birçok toplantı yapıyoruz bir araya geliyoruz ama takdir edersiniz ki çiftçi olunca tarım olunca bu toplantının rengi, heyecanı bambaşka oluyor. Emin olun ki valilik görevimde siz değerli çiftçilerimizin, sizlerin heyecanını görünce valilik bambaşka bir şekle dönüşüyor. Türkiye’de hangi sofra olursa olsun, 81 vilayetimizin her sofrasında Aksaray’ın bütün tarımsal ürünlerini, gıdalarını görüyoruz. Bu gurur verici bir hadise, birçok üründe gerçekten öndeyiz. Birinciyiz, üçüncüyüz, beşinciyiz, dokuzuncuyuz ve bu sıralamayı öncülüğü daha da hep birlikte arttıracağız. Sulama konusunda daha da teknolojiye doğru ilerleyerek daha mantıklı bir şekilde sulama yaparsak, çok daha güzel neticeler alacağız. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki, bu tarım işi çok kutsaldır.  Bu süreç içerisinde Ankara’nın kaynakları, Türkiye’mizin kaynaklarını, uluslararası fonlar, bu kaynaklara gelin birlikte araştıralım. El ele vererek bir arı gibi, nasıl arı çiçekleri dolaşıyorsa bal üretmek için, bizde tarımsal bütün kaynakları tek tek derinlemesine inceleyelim.  Bu kaynakları kendimize katmaya çalışalım” dedi.

“Türkiye’nin Çok Öneli Bir Merkezi Haline Geliyor”

Aksaray’ın gelişim gösterdiğine dikkat çeken Vali Kumbuzoğlu; “Aksaray’ımıza aktarmaya çalışalım.  Bütün vaktimizi sizlere ayırmaya çalışıyoruz. O kadar yoğunluk içerisinde diyoruz ki, bu kadar yoğunluğun en başında, en değerli kıymet tarımdır, çiftçilerimizdir, çiftçilerimizin alın teridir diye, nasırlı elleridir diyoruz. Bütün vaktimizi size ayırmaya çalışıyoruz.  Sigorta işlerine ağırlık verirsek bu sizler içinde devletimizin içinde iyi olacaktır. Biz tarım için emin okun ki tırnaklarımızla araştırmaya devam edeceğiz. Aksaray inşallah bir sera kenti olacak.  Kaplıca tarım alanımız devam ediyor. Hasandağı mübarek bir dağ,  5 kilometrelik bir fay hattından kaynaklanan muazzam bir kaplıca kaynağına ulaşacağız iki kaplıcamız şuanda hizmet veriyor.  Bir üçüncüsünü inşallah kavuşturacağız ve Hasandağı’nın eteklerini zengin bir sera alanına dönüştüreceğiz.  Yaklaşık 200 istihdamı ön görüyoruz bu bir şehir merkezi demektir. Aksaray’ı orada şekillendirecek, neşelendirecek, zenginleştirebilecek güzel bir kaplı sera OSB merkezini oluşturacağız. OSB’leri yaygınlaştırıyoruz. Aksaray genişlemeye başladı. 5 ilçemize OSB’lerimizi yaygınlaştırdık. Aksaray gelişiyor sürekli, rengini, yüzü ve kalitesi değeri arttırıyor. Türkiye’nin çok önemli bir merkezi haline geliyor” şeklinde konuştu.

TARSİM Konya Bölge Müdürü Muharrem Ünal yaptığı konuşmasında, üreticilerin ürünlerine zarar gelmesi durumunda hasarlarını güvence altına alınması adına yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, TARSİM Konya Bölge Müdürü Muharrem Ünal, STK Başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.

Haber: Fatma Altınok