Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın gizli hazinesi Kızıl Kilise tarihe ışık tutuyor!

Aksaray’ın gizli hazinesi olarak

Aksaray’ın gizli hazinesi olarak da değerlendirilen Kızıl Kilise, yüzyıllara meydan okuyan cazibesi ile yerli ve yabancı turistleri, bölgeyi keşfetmeye davet ediyor.

Kızıl Kilise adı nereden geliyor?

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi Sivrihisar Köyü yakınlarındaki ovada yer alan Kızıl Kilise’nin, 5 ve 6. yüzyıllarda Ortodoks Mezhebi’nin kurucularından Aziz Gregorius adına inşa edildiği biliniyor. Bin 500 yıllık bu tarihi kilise mimarisinde kullanılan kızıl taşlar nedeniyle adını alıyor.

Restorasyon ile gelecek kuşaklara taşınmak isteniyor

Aziz Gregorius’un İstanbul’dan Güzelyurt’a dönüşü sırasında hayatının son günlerini geçirdiği ve ölümünden sonra bu topraklara gömüldüğü kilise, Kapadokya’nın saklı hazinelerinden biri olarak biliniyor. Ancak, Dünya Anıtlar Fonu tarafından 2008 yılında “Dünya’nın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eseri Listesi”ne alınarak, restorasyon ihtiyacını gözler önüne seriyor. Bu nedenden ötürü de 2011 yılında kilise için bir restorasyon çalışması başlatılıyor.

Kapadokya Bölgesi izleri taşıyor

İç Anadolu Bölgesinde ve özellikle de Aksaray’daki vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edilen Kızıl Kilise’nin eşsiz mimarisini ve tarihini korumak için çalışmaların ihtiyaç duyulması halinde gerçekleşmeye devam edeceği düşünülüyor. Kilise, turistlere bir yandan da Kapadokya Bölgesi’nin zengin geçmişini ve izlerini keşfetme fırsatı sunarken, restorasyon çalışmaları sayesinde de gelecek kuşaklara aktarımının sağlanması isteniyor.

Haber: Ağustos Gerçe