Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da 18 kadın çiftçiye süt hijyen eğitimi verildi!

Aksaray Süt Üreticileri Birliği

Aksaray Süt Üreticileri Birliği tarafından süt hijyeni konusunda 18 kadın çiftçiye 132 saatlik kurs verildi. Eğitimini tamamlayan kadın üreticilere sertifikalarını Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir ve Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin verdi. Oldukça başarılı ve verimli geçen eğitimde, sütün temizliği, sağlık, kişisel temizlik, süt sağım makinelerinin temizliği, hayvan hastalıkları, sağlıklı hayvanların nasıl olması gerektiği gibi konular anlatıldı.

Sertifika töreninde konuşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, “4 günlük eğitiminizi ardından sertifikalarınızı alacaksınız. Eğitimler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz veteriner hekimleri ve gıda mühendisleri tarafından verildi. Verilen eğitimlerin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Aksaray’da sadece Süt Üreticileri Birliği’mizin 2 bin üyesinden, bin 700 işletmede işlenen sizler gibi kadın çiftçilerimizin sağım yaptığı, sabah akşam hayvan süt elde ettiği tertemiz sütlerini sanayiciye teslim ettiği bir yapı var. Sizin gibi küçük işletmeler, aile işletmeleri Türkiye’nin bel kemiğidir. Büyük işletmeler hiçbir zaman Türkiye’nin bel kemiği olmaz. Canı ister yapar, canı istedi mi satar, canı istedi mi çekilir, canı istedi mi devam eder. Ama sizlerin geçimi o sütçülükten sağlandığı için hep işinizin başında hep çalışmanızın içinde olan bir yapıdasınız bunun için size minnettarız.” dedi.

BİN 700 İŞLETMENİN AYLIK SÜT BEDELLERİ 46 MİLYONDUR

Esat Zengin sözlerinin devamında, “Bu bin 700 işletmenin aylık süt bedelleri 46 milyondur. 46 milyondan bin 700 işletmeye ortalama düşen 27 bin lira süt parası değeridir. 27 bin liranın içinde tabi bir kısmını giderlerinize harcıyorsunuz. İstiyoruz ki, küçük işletmelerin desteği artsın bunun en yüksek düzeyde hem bakanlığımıza hem genel müdürlüğümüzde hem de il müdürümüzün olduğu yerde dile getirdiğimiz konulardan biridir. Ancak bize hep söz verildi daha bugüne kadar da adım atılmadı. Nasıl bir adım atılacağını bilmiyoruz. Süt fiyatlarına odaklandınız bekliyorsunuz. Bugünlerde süte Tarım ve Orman Bakanımızdan bir müjde bekliyoruz. Tarım Bakanımız Gıda Komitesi’ni aştığı gün süt fiyatlarında bir artışı açıklayacaktır. Süt fiyatlarının açıklanması sadece Tarım Bakanımızın elinde değil Gıda Komitesi’ndedir. Gıda Komitesi’nin içinde Maliye Bakanı, Hazine Bakanı gibi birçok bakan var. O Gıda Komitesi’ni aştığı gün süt fiyatlarımızda bir zam açıklanması ve müjdesi yapılacaktır. Belgeleriniz hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

SİZLER BİZİM BAŞ TACIMIZSINIZ

Süt Hijyen Eğitimini tamamlayan kursiyerlerin sertifika programında konuşan Tarım ve Orman il Müdürü Nejdet Demir, “Biz Aksaray’ı tarif ederken tarımın kalbinin attığı şehir olarak tarif ediyoruz. Türkiye’de çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Küçük bir iliz ama üretim potansiyeli olarak Türkiye’nin en büyük illerinden birisiyiz. Mesela yonca üretiminde Türkiye birincisiyiz. Ayçiçek üretiminde Türkiye ikincisiyiz. Arpa üretiminde ilk beşin içindeyiz. Bunlar sizlerin sayesinde oluyor. Atatürk’ün dediği gibi ‘Çiftçi milletin efendisidir.’ Kurum olarak sizler bizim baş tacımızsınız. Sizler varsanız biz varız. Çünkü bu milleti, bizleri besleyenler sizlersiniz. Hayatın her alanında olduğu gibi tarımda da biz eğitime büyük önem veriyoruz. Süt toplumun beslenmesindeki en büyük hammaddelerden birisidir. Biz bu hammaddeyi ne kadar temiz ve sağlıklı elde edersek bu ürünün işlenmesi de insanlara olan faydası da bir o kadar artıyor. Aksaray olarak baktığımız vakit yıllık süt üretimimiz yaklaşık 400 bin ton civarındadır. Bu çok büyük bir rakam. Bunun önemini fark eden firmalarda ilimize yatırım yapmış vaziyetteler. İlimizde 20’nin üstünde süt işleyen irili ufaklı işletme var. Tabi bunların işlediği sütün de ne kadar temiz olursa, ne kadar kaliteli olursa içinde ki somatik hücre dediğimiz zararlı bakteriler ne kadar az olursa, sütünde değeri o kadar artıyor.” dedi.

BAKANLIĞIMIZ HER DAİM SİZLERİN YANINIZDADIR

Demir sözlerinin devamında, “Bakanlığımız bütçe imkânları dâhilinde her daim sizlerin yanınızdadır. Önümüzdeki dönemde de kırsal kalkınma yatırımlarımız var. Bununla ilgili 19 Şubat’a kadar müracaatlarımız olacak. Üst limit tarımsal yatırımlarda 14 milyon liraya kadar çıkıyor. Bunun yüzde 50’sini de devletimiz hibe olarak sizlere veriyor. Üretim sizden destek devletimizden. Ev sahipliği için Esat Zengin başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu eğitime vakit ayırıp katıldığınız için sizlere de ayrı ayı teşekkür ediyorum. Her zaman yanınızda olduğumuzu bilin istiyorum. Biz Aksaray’da iki farklı yerde hizmet yürütüyoruz. Kapımız sizlere sonuna kadar açıktır. Sertifikalarınız hayırlı olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından eğitime katılan 18 kursiyerin sertifikaları teslim edildi.

Haber: Fatma Altınok

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen yaz
Sıradaki Haber Yaz Kur’an kurslarında 2,5 milyon öğrenci eğitim gördü