Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray hukuk ve kültür tarihi için büyük keşif 341 yıllık Osmanlı şer’iyyesi gün yüzüne çıktı

Aksaraylı eski esnaf Nusret

Aksaraylı eski esnaf Nusret Tosun, gazetemizi ziyaret ederek Osmanlı döneminden kalan mahkeme tutanağı özelliğini taşıyan şer’iyye’yi bulduğunu ve gerekli kuruma teslim ederek Aksaray kültürüne kazandırdığını dile getirdi.

 

Osmanlıca ile ilgilenen Nusret Tosun yaptığı konuşmasında; “1969 Aksaray doğuluyum. Osmanlıca ilgileniyorum. Şer’iyye sicili ( mahkemelerin tutanakları) 1681-1684 arası dördüncü Mehmet döneminde ve  dönemin sadrazam ise, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, ikinci viyana kutsatması dönemine aittir. “ dedi.

Şer’iyye’nin 17. yüzyıla ait olduğunu ifade eden Nusret Tosun, “Aksaray’daki, mahkeme tutanakları, merkezden gelen emirler, onların yerine getirilmesi gibi işlemleri gösteren tek nüsha bir şer’iyye sicili, Aksaray halkının herkesin elinde böyle atadan, deden kalmış eski yazı evrak Kur’an, dini kitap olabilir, bana da atalarımdan kalan böyle defterler vardı. Ama içeriğinin ne olduğunu bilmiyordum. Arşivlerden  emekli hemşerimize Orhan Özdil’e  gösterdim. O da 17.yüzyıla ait bir şer’iyye sicili olduğunu söyledi. Aksaray’da şer’iyye sicillerinin hiç bulunmadığını 10 yıl önce bir tanesinin keşfedildiğini bununda ikinci keşif olduğunu söyledi. Çok sevimdim. Bunun Aksaray kültürüne literatürüne kazandırılması çevrilmesi için kendinse teslim ettim” dedi.

İşte 341 yıllık Osmanlı döneminden kalan şer’iyye sicilinden bir karar;

Haber: Fatma Altınok