Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milletvekili Yaldır, kırmızı et fiyatlarına yönelik konuştu

İyi Parti Aksaray Milletvekili

İyi Parti Aksaray Milletvekili Yaldır, kırmızı et fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Emeklinin 1 aylık maaşı ile 16 kg kırmızı et aldığını dile getiren Milletvekili Yaldır, Türkiye’deki emeklinin aylık maaşı ile kırmızı at alımını Avrupa’ya orana kıyasladı.
“En Acı Haliyle Hep Birlikte Yaşadık”
Son yıllarda TL karşısında yüklen döviz kurlarına değinen Milletvekili Yaldır; “Yıllardır süre gelen yanlış tarımsal politikalar sonucu kırmızı et üretimi düştü fiyatlar yükseldi. Çare yeniden ithalatta aranıyor. Bu filmi 22 yıllık Ak Parti iktidarında defalarca izledik. Son yıllarda, TL karşısında arşa yükselen döviz kurlarının etkisiyle tarımsal girdi maliyetleri aldı başını gitti. Gıda enflasyonuyla mücadele adı altında üretici fiyatları uzun bir süre baskılandı. Geçtiğimiz yıl yüksek maliyet ve düşük çiğ süt fiyatı arasında sıkışan süt üreticileri, zarar ettiği gerekçesiyle gebe ineklerini dahi kesime gönderdi. ‘Anası olmayanın danası olmaz’ ifadesinin gerekliğini en acı haliyle hep birlikte yaşadık” dedi.
“Dünya’da Yüzde 8 Olan Kırmızı Etteki Enflasyon Türkiye’de 15 Katından Fazla”
Raflardaki et ve süt fiyatlarındaki pahalılığı dile getiren Milletvekili Yaldır; “Bugün raflardaki et ve süt ürünlerindeki fiyat pahalılığının sebeplerinden birisi de geçtiğimiz yıl anaç varlığımızın yüzde otuzuna yakınının erimesi yani kesime gitmesidir. Hem besi hem de süt sığır varlığı azaldı. Ahırların yarısı boşaldı. Bu yılın ilk on ayında canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı için ödediğimiz döviz miktarı 1 milyar doları aştı. Ekim ayında gerçekleştirilen sığır ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 961 artış gösterdi. Bugün malum sarı siteye girip baktığımızda Türkiye’nin dört bir yanında kiralık ve satılık yüzlerce çiftlik görebiliriz. Karkas etin kesim kilogramı fiyatı son 1 yılda yüzde 120’yi bir artışla 265 TL’ye ulaştı. Bunun tüketiciye reyondaki yansıması 450 TL oldu. Rekorlar kıran et ithalatımız fiyatı düşürmeye yetmedi. Dünya’da yüzde 8 olan kırmızı etteki enflasyon Türkiye’de 15 katından fazla” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de Emekli Bir Vatandaşımız 1 Aylık Maaşıyla Et Alabiliyorken, Asgari Ücretli Bir Vatandaşımız 1 Aylık Maaşı İle 25 Kg Kırmızı Et Alabiliyor”
Türkiye’deki emeklinin 1 aylık maaşı ile alabileceği kırmızı eti dile getiren Milletvekili Yaldır; “Türkiye’de emekli bir vatandaşımız 1 aylık maaşıyla et alabiliyorken, asgari ücretli bir vatandaşımız 1 aylık maaşı ile 25 kg kırmızı et alabiliyor. Bizde durum böyleyken gelin bizi kıskanan Avrupa’ya hep birlikte bakalım. Almanya’da bir emekli maaşı ile 100 kg, 1 asgari ücretli 125 kg kırmızı et alabiliyorken, Fransa’da bir emekli 120 kg 1 asgari ücretli 175 kg, İngiltere’de 1 emekli maaşı ile 95 kg 1 asgari ücretli aldığı maaş ile 140 kg kırmızı et alabiliyor. Tarım ve gıda ekonomimizin emeklimizin, asgari ücretlimizin içler acısı halini bu kıyaslamalarla daha net görebiliriz” şeklinde ifadelerine yer verdi.

Haber: Fatma Altınok