Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2023 yılında Türkiye’de neler yaşandı

2023 yılını geride bırakırken

2023 yılını geride bırakırken bu yılda Türkiye’de neler yaşandı. 2023 yılı savaşlara, siyasette değişimlere ve geniş çaplı doğal afetlere kapı araladı.

Büyük acı ve yıkımların olduğu bir yıl olan 2023 yılında birçok gelişmeler yaşandı. 2023 yılının en çok sarsan olan 6 Şubat depremi oldu. Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremi asrın felaketi olarak kabul edilerek 11 ilde hissedildi.

2023 yılında Türkiye’de birçok şey değişti. 14 Mayıs seçimleriyle tekrar iktidara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelirken muhalefet tarafından Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığına veda etti. Aksaray ilinde ise 3 Eylül 2023 tarihinde sağanak yağış sebebiyle sel afeti yaşandı. Şehri etkisi altına alan sağanakta 3 aylık Asel bebek ve bir kişi yaşamını yitirdi.

2023 yılında dikkat çeken olaylar;

Ocak 2023 yılındaki Memur ve emeklilerin maaş artış oranı, ilk önce yüzde 25 olarak açıklandı, daha sonra ise bu oran, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yüzde 30’a çıkarıldı.

Türkiye’de 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde deprem oldu. 6 Şubat’ta ki deprem “Asrın Felaketi” olarak nitelendirildi.

Asrın Felaketi depreminde, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’da etkili olan deprem de 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 Mayıs seçimleri için cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan olduğunu beyan etti.

Nisan ayında Türkiye’nin yerli otomobili olarak sunulan TOGG’un ilk gösterimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a törenle teslim edildi. Ayrıca dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye’nin askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine sunuldu.

Mayıs 2023 tarihinde ise Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Yapılan seçimlerde ilk turda seçilemeyen Cumhurbaşkanı ikinci tura kaldı. İkinci tura kalan Cumhurbaşkanı aday isimleri ise Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan oldu. 28 Mayıs tarihinde yapılan ikinci tur seçimlerinde ise yüzde 52,18’lik oy oranıyla tekrardan Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan seçildi.

Temmuz ayında ise asgari ücret maaşı net 11 bin 402 liraya yükseldi.

MFÖ grubunun üyesi olan usta sanatçı Özkan Uğur 69 yaşında kansere yenik düşerek hayata gözlerini yumdu. Bununla birlikte Anadolu Rock’ın önemli isimlerinden olan Erkin Koray, 82 yaşında Kanada Toronto kentinde kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

     

2023 yılının Eylül ayında ise bazı bölgelerde sağanak yağış etkili olarak beraberinde seli getirdi. Eylül ayının ilk haftalarında büyük oranda etkili olan sağanak yağmur birçok ili etkisi altına aldı.  Çok sayıda ev, iş yerini su basarken Kırklareli’nde 6, İstanbul’da 2,  Aksaray’da biri 3 aylık bebek 2 kişi hayatını kaybetti.

Aksaray’da 3 Eylül 2023 tarihinde etkili olan yağmurda, şehrin büyük kısmı sağanağın etkisinde kaldı. Sel afetinde yaşanan birçok yıkımla birlikte Aksaray ilini derinden sarsan 3 aylık Asel bebeğin ölümü Aksaray ile birlikte Türkiye’yi derdinde sarstı.

Siyasette yaşanan değişimlerle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayını gerçekleştirdi. 38. Olağan Kurultay sonucunda 13 yıldır CHP Genel Başkanlığı görevi yapan Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığa veda ederek yerine Özgür Özel seçildi.

     

Sahipsiz köpek saldırına maruz kalan çocuklar Türkiye gündemini oldukça etkiledi. Çok sayıda Sosyal Medya fenomeni “para aklama” suçundan yakalandı. 2023 yılın son ayalarına doğru Ankaragücü maç sonrası eski Kulüp Başkanı Faruk Koca maçı yöneten hakeme yumruklu saldırıda bulunması Türkiye’de tartışmalara neden oldu.

2023 yılın Aralık ayını son haftasında ise Galatasaray- Fenerbahçe arasında Süper Kupa maçı TFF kararıyla Suudi Arabistan’da yapılacaktı. Maç öncesi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik yapılan kısıtlamalar büyük tepkilere yol açarak futbolcular maça çıkmadı.

Haber: Fatma Altınok