Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜİK Raporu Açıklandı; KOBİ’lerin gücü hangi sektörde?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) küçük ve orta büyüklükteki girişim istatistiklerine dair verileri yayımladı. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre 2022 yılında Türkiye’de sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 3 milyon 773 bin girişimin KOBİ sınıfına girdiği görüldü.

Türkiye’de ilgili mevzuat gereği iki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon Türk Lirasını aşmayan girişimler Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) olarak tanımlanıyor. TÜİK tarafından yayımlanan veriler kapsamında KOBİ’lerin 2022 yılı içerisinde toplam girişim sayısının yüzde 99,7’sini oluşturduğu görüldü. Ayrıca istihdamın yüzde 70,6’sını ise personel maliyetinin yüzde 47,5’ini, cironun yüzde 42,5’ini, üretim değerinin yüzde 36,3’ünü ve faktör maliyetiyle katma değerinin yüzde 36,4’ünü oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler kapsamında KOBİ’lerin en fazla ticaret sektöründe faaliyet gösterdiği görüldü. 2022 yılında KOBİ’lerin; yüzde 36,1’i toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe faaliyet gösterirken, yüzde 15,2’si ulaştırma ve depolama sektöründe, yüzde 12,2’si ise imalat sanayi sektöründe faaliyet gösterdiği görüldü.

Haber: Ağustos Gerçe