Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da Mülteci Algısı Çalıştayı yapıldı

Hayata Gülümse Derneği tarafından

Hayata Gülümse Derneği tarafından düzenlenen “Mülteci Algısı Çalıştayı”, Nenessa Otelde gerçekleştirildi. Çalıştaya, Aksaray’da yaşayan mültecilerin katılımı yoğundu.

Aksaray ili ve ilçesinde yaşayan Afgan mültecilerin toplumsal ve ekonomik hayata entegrasyonunu sağlamak ve bu yolla yaşanabilir bir hayata kavuşmalarını sağlamak amacıyla, Afgan mültecilere yönelik yürütülen mültecilerin dayanıklılıklarının artırılması projesinin kapanış töreninin de yapıldığı etkinliğe, “Aksaray Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yavuz Selim Çakmak, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Servet Yelken, Hayata Gülümse Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Işık, Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İsrafil Aktürk, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şirin Atlı, Aksaray Engelliler Derneği Başkanı Bekir Kaya ve hayata Gülümse Derneği yönetimi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Hayata Gülümse Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Işık yaptı. Hayata Gülümse Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Işık açılış konuşmasında, “Öncelikle, burada bulunan herkese teşekkürü borç bilirim. Burada yaklaşık ikinci senemizi tamamlamak üzereyiz. İki sene boyunca birçok çalışma arkadaşımızla, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle önemli çalışmalar yürüttük. Özellikle Afgan mültecilerle ilgili göçmen politikalarının uygulanması noktasında ülkemizin oluşturduğu göçmen politikasına destek olmaya çalıştık. Hayata Gülümse Derneği bu anlamda hem Avrupa Birliği hem de bakanlıklara birlikte önemli çalışmalar yapmakta. Aksaray ili de bu noktada çok kıymetli bir il. Özellikle kamu kurumlarının özverili çalışmaları, sivil toplum ve kamu işbirliğiyle birlikte ortaya örnek bir takım çalışmalar üretti. Başta il valimiz ve valilerimiz olmak üzere özellikle göç idaresinin önemli katkılarıyla bu proje önemli bir yol kat etti. Yine, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, Belediyemiz, Üniversitemiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz’ün katkılarıyla ciddi anlamda hem buradaki Afgan göçmeni arkadaşlarımıza hem de yerel halka katkı sunmaya çalıştık. Önümüzdeki sene de bu çalışmaları sizlerin desteği ile geliştirmeye çalışacağız. O yüzden dernek artık Aksaray’ın derneği. Aksaray açısından da sadece göçmenler değil, bütün dezavantajlı gruplar, risk altındaki gruplar, özel politika gerektiren gruplarla ilgili bir çalışma yapılacaksa bizler bu ile ve bu ilde yaşayan bütün gruplara katkı sunmaya hazırız.” dedi.

Hayata Gülümse Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Işık’ın ardından konuşma yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şirin Atlı, “İlimizde yaklaşık 5 bin tane yabancı uyruklu öğrencimiz mevcut. Bu yabancı uyruklu öğrencilerimizin 3 bin 500 tanesi Afgan. Yani bu projenin ne gerekli ve elzem olduğu görülüyor. 3 bin 500 öğrencimizin önemli bir kısmı ilkokulda, bir kısmı ortaokulda ve bir kısmı da lisede eğitim görmekte. Özellikle bakanlığımızın ve hükümetimizin en önemli politikalarından birisi olan, öğrencilerimizin Türkçeyi düzgün konuşmalarını sağlamak. Bununla beraber kendi kültürümüz ve kendi eğitim sistemimize entegre olmalarını sağlamak. Bununla beraber büyüdüklerinde bu öğrencilerimizin birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, belki de dostu, paydaşı olmalarını sağlamak ve bu bağlamda da önemli bir hizmet görmelerini sağlamak en önemli gayelerimizden birisi. Kalış hakkına sahip ailelerimizin çocuklarının okullardan geri kalmaması adına başta İl Göç İdaresi Müdürlüğümüz ile beraber bu çocuklarımızın hepsini okullara kazandırmak, toplumumuza entegre etmek en önemli amacımız.” ifadelerini kullandı.

Kürsüye çıkarak konuşmasını yapan Aksaray İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Servet Yelken,” İlimizde yaklaşık 15 bin 800 civarında yabancı yaşamaktadır. Tabii ki bunların büyük kısmı Afgan uyruklular. İl Göç İdaresi olarak biz, her türlü göçmen projesine destek veriyoruz. İlimizdeki yabancıların, ilimize ve ülkemize uyumu anlamında bu tarz projeleri çok önemsiyoruz. Bizim şimdiye kadar yapmış olduğumuz tüm projelerde temel unsurumuz, insan odaklı ve bize yakışır şekilde, Ensar-Hacir zihniyetiyle insanlara değer vermekti. Şu an ilimizdeki yabancılardan yaklaşık bin tanesi üniversitede eğitim görmekte, yaklaşık 5 bin tane de orta ve ilkokul eğitimi gören öğrencimiz var. Bu tarz projelerde özellikle eğitim grubundaki projeleri çok önemsiyoruz. Çünkü çocuklar daha kolay öğreniyor, daha kolay adapte oluyor.” diye konuştu.

Etkinlikte söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İsrafil Aktürk, “Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak her zaman, Hayata Gülümse Derneğinin ve diğer derneklerin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Zaten başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Aile Bakanlığı olarak biz, mağdurun, mazlumun ve dezavantajlı grupların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bu konuda desteklerimiz artarak devam edecektir. İl müdürlüğü olarak biz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımızın gösterdiği hedefte her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız ve elimizden geleni yapıyoruz. Derneğin faaliyetlerini yakından takip etik, Aksaray’da mültecilere yönelik psikososyal destek, manevi destek, ekonomik destek ve onların her türlü hukuki ihtiyaçları doğrultusunda Hayata Gülümse Derneğinin yaptığı çalışmalara tanıklık ettik. Biz, Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü olarak mültecilerin faydasına olan her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Haber: Hakan Hidayet Deniz