Dünya’ya çarpan jeomanyetik fırtına nedeniyle Avrupa’da ve Türkiye’de pek çok noktada gökyüzünde kuzey ışıkları görüntülendi.
Dün gece, Dünya’ya G3 seviyesinde çok güçlü bir jeomanyetik (solar) fırtına çarptı. Bu solar fırtına nedeniyle Türkiye’de ve Dünya’nın pek çok yerinde Aurora Borealis adı verilen kuzey ışıkları görüntülendi. Gökyüzünde bu alışılmadık manzarayı gören vatandaşlar bu anları şaşkınlıkla takip ederken gökyüzünün fotoğrafını çekmeyi de ihmal etmediler. Çoğunlukla kutup noktalarında görünen kuzey ışıkları, Türkiye’de Ordu, Van, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova’da görünen kuzey ışıkları Avrupa’da ise Kırım, Rusya, İtalya, Bulgaristan, ve Almanya’da görüldü.
Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur?
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Güney enlemlerindeki aurora australis (güney kutup ışıkları) oluşumu da benzer özelliklere sahiptir.
Haber: Hakan Hidayet Deniz