Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da modern sulama sistemleri yüzde yetmiş su tasarrufu sağlıyor

Aksaray Tarım ve Orman

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Su hayattır, su gıda demektir” mottosuyla tarımda suyu verimli ve tasarruflu kullanmanın öneminin altını çizdi.

Türkiye ve Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma sebebiyle su kaynaklarında azalma yaşanıyor. Canlıların suya olan ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin su kullanımında tasarruflu davranılması gerektiği hatırlatılmaya devam ediyor.

Tarımsal faaliyetlerde üreticilerin doğru sulama teknikleri ile üretime katkı sağlamaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığını tarafından yürütülen ve illerde devam eden Su hayattır, su gıda demektir” mottosuyla üreticilere doğru sulama tekniklerinin kullanılması tavsiye ediliyor.

Modern sulama sistemleri yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlıyor. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan modern sulama sistemleri arasında damlama sulama sistemleri, yağmurlama sulama sistemleri, mikro yağmurlama sistemleri ve sızdırma sistemleri kullanılıyor.

Damla sulama yöntemi ile bitkinin ihtiyacı olan suyu damlatıcı ve borular yardımıyla belirli aralıklarla bitkinin kök bölgesine su verilmesi işlemini görüyor. Yağmurlama sulama yöntemiyle her türlü toprak koşullarında, eğimli ve düz arazilerde ve neredeyse bütün bitki cinslerinde kolaylıkla uygulanabilir sistemdir. Mikro sulama yöntemi ise ağaç altı sulama olarak biliniyor. Genellikle meyve ağaçlarının sulanmasında kullanılan teknik olup bu yöntemle, her ağacın altına bir adet küçük yağmurlama başlığı yerleştirilir ve sadece ağacın altında belirli bir kesim ıslatılarak fayda sağlıyor. Toprak altına düşük basınçla çalışan delikli ya da geçirgen borular sistemiyle suyu bitkinin kök zonuna  verilmesi sonucu kullanılır.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yapılan paylaşımla üreticilere modern sulama sistemleriyle üretimi hem canlı tutmak hem de verimliliğini arttırdığını belirtti.

Haber: Fatma Altınok