Aksaray Ihlara Vadisinde bitki ve hayvan türleri 11 alanında uzman hocalarca kayıt altına alınıyor.
Aksaray Üniversitesi 113.18 km karelik Ihlara Vadisinde 200 bitki ve 84 kuş türü çeşitliliği bakımından araştırma yaparak kayıt altına alıyor. Ihlara vadisinde hayvan ve bitkilerin tehdit altında olup olmadığını araştırılıyor.
Konu İle ilgili açıklama yapan; Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Seher Karaman; Projemiz Ihlara Vadisi Özel Çevre Kurma Bölgesini kapsayan bir karasal biyo çeşit projesi. Proje kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi ve bizler Aksaray Üniversitesinden 11 alanında uzman hoca tarafından alanın karasal biyo çeşitliliği çalışılmakta. Ihlara vadisi yüksek kayalıklar ve zengin biyo çeşitliliği ile arasından geçen Melendiz çayının oluşturduğu bir vadidir dedi.
Prof. Dr. Seher Karaman; Bizler proje kapsamında Ihlara Özel Koruma Çevre Bölgesinin tamamını çalıştığımız için 113.18 km karelik bir alanı baştan sona gerek hayvan gerek bitki çeşitliliği bakımından araştırmaktayız. Projemizin süresi iki sene biz araştırıcılar olarak bu iki senin bir senesini tamamlamış bulunuyoruz. Bu bir sene boyunca da alanda gerek hayvan gerek bitkiler üzerine yerinde tespitler yaparak bunların fotoğraflarını video kayıtlarını aldık bunların yanı sıra koordinatlarını özellikle kaydediyoruz. Popülasyon durumlarına ve habitatlarına özellikle dikkat ediyoruz ifadelerini kullandı.
Ihlara Özel Koruma çevresinde yaptığımız arazi çalışmalarında bizler iki botanik araştırmacısı olarak alanda bulunan tohumlu ve tohumsuz bitkilerin peşindeyiz diyerek sözlerine devam eden Prof.Dr. Seher Karaman; Tespit ettiğimiz tohum ve tohumsuz bitkileri fotoğraflıyoruz. Bunların koordinatlarını alıyoruz. Türleri yâda habitatlarını tehdit eden herhangi bir faktör var mı? Herhangi bir tehlike kategorisine küresel ya da yerel ölçekte giriyorlar mı bunlarla ilgili detaylı çalışmalarımızı yapıyoruz.
Projemizin bitiminde tüm bunlar raporlanarak Ihlara Vadisindeki bitki çeşitliliğinin son durumunu ortaya koymuş olacağız. Proje kapsamında yapmış olduğumuz bu bir senelik çalışma sonucunda alanda yaklaşık 200 bitki taksonu tespit ettik. Bunlardan yaklaşık 70 tanesi daha önce Aksaray Ihlara ÖÇK bölgesinde tespit edilmeyen bitki taksonlarını ihtiva ediyor. Buda çalışmamız için şuana kadar elde ettiğimiz bir zenginlik olarak ifade edilebilir. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi Karasal Biyo Çeşitlilik araştırma projesini gerçekleştirmekteyiz diye konuştu.
Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Malikiler Biyoloji ve Genetik Bilim Bölümü Öğretim Üyesi Emel Çakmak ise kuş türleri ile ilgili yaptığı açıklamada; Projedeki görevim kuş uzmanı olarak çalışmak. Asıl hedefimiz Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesindeki kuş envanterini ortaya çıkarmak. Tabi ki de türlerin biyo çeşitliliğinin tespitinin yanı sıra türler tarafından tespit edilen kullanılan habitatların belirlenmesi de son derece önemli türlerin yada habitatların izlenmesi sonucunda herhangi bir tehdit belirlenmesi durumunda bu tehditlere karşı koyma koruma stratejilerinin geliştirilmesi yine hedeflerimiz arasında dedi.
Öğretim Üyesi Emel Çakmak konuşmasının devamında; Kuş türlerinin izlenmesi Vadi içerisinde hat boyunca yürüyüşler yaparak gerçekleştiriliyor. Genellikle yürüdüğümüz hatlar boyunca sesleri kaydedilen türlerin kayıtları alınıyor. Gözlenen türler genellikle fotoğraflanıyor. Fakat Vadi içerisinde daha çok ötücüler gurubuna ait türlerimiz ağırlıkta olduklarından seslerini kaydetmemiz daha olası, Yaz ziyaretçilerimiz yılın her mevsimini kapsayacak şekilde gerçekleşiyor. Özellikle kuşların aktif oldukları sabahın erken saatleri ve akşamüstü vakitlerde arazi çalışmalarımızı tamamlıyoruz.
Projemizin ilk bir yılını tamamladıklarını belirten Çakmak; Bir yıl sonucunda yaklaşık 31 familya ait 84 kuş türünü tespit etmiş olduk. Bu türlerimizden sadece Küçük akbaba Uluslararası Doğa Koruma listesine göre tehlike kategorisinde yaklaşık 1000-2000 çift olduğu tahmin ediliyor ve türün en büyük tehdidinin maalesef yoğun insan faaliyetleri ve zehirlenmeler olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 14 Ekim Dünya göçmen Kuşları günü yaklaşmışken alanı kullanan 84 türümüzün yarısından fazlasını yaz ziyaretçisi olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi onları uğurlama zamanı, kış göçmenlerimizi ülkemize bekliyoruz diye konuştu.
Haber: Fatma Altınok