Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Asırlık Saray Halısı Hereke Aksaray’da gün yüzüne çıkıyor

Türkiye’nin kültürel değerlerini yansıtan

Türkiye’nin kültürel değerlerini yansıtan en önemli ögelerinden birisi olan ve saraylarda kullanılan Hereke halısı Aksaray’da restore edilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü asırlık halıyı restore edecek iş ilanını yayınlandı.

Türkiye’de Kocaeli’ne bağlı bir kıyı şehri olma özelliğini taşıyan Hereke, Türkiye’de ve dünyada meşhur Hereke halıları ile adından sıkça söz ettiriyor. Türk halıları denildiğinde akla ilk gelen halılar arasında yer alan Hereke halısı, ipek ya da ipekli yünden dokuması olması nedeniyle oldukça seviliyor. Hereke halısı, santimetreye düşen düğüm sayısının fazla olması gibi nedenlerle işçiliği bir hayli fazla olan değerli bir ürün haline dönüşüyor. Yapımında sabrın ve işçiliğin ön planda olduğu Hereke halısı, Türkiye Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından restore edilme çalışması ile bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

İlk olarak 1843 yılında dönemin padişahı olan Sultan Abdülmecit tarafından yapılan teşviklerle kurulan Hereke Fabrika-i Hümayun’da üretilmeye başlayan Hereke halısı, saraylarda ve köşklerde kullanılıyor. Sarayların dekorasyonunda oldukça önemli bir yeri bulunan Hereke halısının ham maddesinde ipek, yün ve pamuk kullanılıyor.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları tarafından başlatılan çalışma ile Lahey Uluslararası Adalet Divanı ( Barış Sarayı ) Hereke Halısı Restorasyon Hizmet Alımı İşi yapılacağı duyuruldu. İş süresi, işe başlanan günden itibaren 365 gün olan çalışmada, Türkiye’nin en önemli değerlerinden birisi olan Hereke halısı bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

“Tarihi halı restorasyonu yapmış olmak” olarak nitelendirilecek olan iş ihalesinde, yalnızca yerli istekler kabul edilecek olup, ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyat esasına göre belirlenecek. Kamuoyuna açık olarak paylaşılan iş ihalesine başvuru yapmak kişiler, başvurularını 26 Ekim 2023 saat 11.00’e kadar Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adresine elden teslim edebileceği gibi aynı adrese iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla da başvurularını gönderebilecekler.

Haber: Ağustos Gerçe