Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

800 yüzyıllık gelenek Aksaray’da yaşatılıyor

Bu yıl 18-24 Eylül

Bu yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında 36.’sı düzenlenen Ahilik Haftası, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda yapılan etkinlikle kutlandı. Yılın ahisinin seçildiği ve Şed kuşatma töreninin yapıldığı etkinlik renkli anlara sahne oldu.

     

Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’nin 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başlayan program, mehter takımının etkinlik alanına girmesiyle devam etti. Vatandaşların büyük ilgisiyle etkinlik alanına giren mehter takımı, dinleyen ve izleyenleri mest etmeyi başardı. Daha sonra saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam eden etkinliğe, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediyesi Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, Aksaray ESOB Başkanı Doğan Ceylan, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş ve kurum müdürleri katılım sağladı. Yapılan etkinlikte konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; “Burada esnafımızla, vatandaşımızla, gençlerimizle bir araya geldik. Kadim şehrin, kadim kültürünün esnaf ve sanatkarlar olduğunu bir kez daha vurgulamış olduk. Burada esnafın dürüstlüğü, halkla olan diyalogları vurgulanıyor. Çok güzel bir ortam oldu, çok güzel bir heyecan oldu, şehrin dinamikleri olan esnaf ve sanatkârlarımızla bir hafta boyunca bir arada oluyoruz. Temennim; esnaf ve sanatkârlarımızla olan diyalog devam etsin. Halkla iç içe olunsun. Esnaf ve sanatkârlarımızın heyecanı, vatandaşlarımızda da olsun. Şehrin bütün dinamikleri iç içe olsun ve bu üretime yansısın ve şehir gelişsin” ifadelerini kullandı.

   

Daha sonra söz alan Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Doğan Ceylan; “Bu yıl 36’ıncısı kutladığımız Ahi Evran’ın bize Türk Esnaf ve Sanatkârlar, Türk yapısına Türk yapılanmasına katkı sağlamak için kurulan bir kurum. Biz bu geleneği o günden bu güne devam ettirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Esnaf ve sanatkârların ahlak ve kurallarla yetişip işlerini yürüttüklerini ifade eden Oda Başkanı Ceylan; “Esnaf ve sanatkârlarımız Ahi Evran’ın sözlerini uygulayarak, ölçüde tartıda hakkaniyetle çalışarak helal kazançlar sağlayarak kazançlarını o şekilde çocuklarına helal lokma yedirme noktasında da bu Ahi Evran öğüdüne önem verirler diye düşünüyorum. Osmanlı döneminde 13. Yüzyılda kurulan bir kurum o zaman goncalar gibi dernekler altında söylenmiş ama bugün onu temsil eden esnaf ve sanatkârlardır. Esnaf ve sanatkârlarımız da bu ahlak ve kurallarla yetişip işlerini yürütüyorlar. Bu şekilde halkımıza hizmet ediyorlar. Allah bütün esnaflarımıza hayırlı bol kazançlar versin” şeklinde konuştu.
Yılın ahisi olarak seçilen Aşır Derin konuşmasında; “7 senedir bisiklet tamirciliği yapıyorum. Beni bu ödüle layık gösteren herkese teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunarım. Yılın Ahilisi olmayı da gördüm. Beni yılın Ahisi olarak seçen herkesten Allah razı olsun. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bu yıl 36‘ıncısı gerçekleşen Ahilik Haftası kutlamalarında folklör gösterileri renk kattı. ödül töreni gerçekleşerek ödül sahiplerine ödülleri takdim edildi. Ödül törenini ardından şed kuşatma töreni yapıldı. Programında sonuna doğru katılımcılara Ahilik pilavı ikram edildi.

Haber: Fatma Altınok