Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çocuğunu iyi yetiştir ailen güçlü olsun

Aile ve Sosyal Bakanlığı

Aile ve Sosyal Bakanlığı talimatlarıyla 81 ilde uygulanan Aile Çalıştay’ı Aksaray Valiliğinin himayesinde Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce ‘Türk Yüzyılında Aile’ temalı Aile Çalıştayı gerçekleşti.

   

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce hayata geçirilen Çalıştayda, ‘Aile, eşitlik ve adalet, Aile, sosyal kalkınma ve refah, Aile, hayat boyu gelişim ve öğrenme, Aile, çevre ve iklim, Aile, teknoloji ve dijitalleşme, Aile odaklı sosyal hizmetler’ konuları ele alındı. Çalıştaya, üniversite, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarının katılım gösterdi.
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aile Çalıştayı’na yönelik yaptığı konuşmada ailenin önemini vurgulayarak, “Türk toplumu olarak bir arada olmamız, kardeşçe yaşamımıza aile bağlarının güçlü olmasına bağlıdır. Aile ne kadar güçlüyse toplum ve devlet o kadar güçlü olur” dedi.

“Aile Ne Kadar Güçlüyse Toplum Ve Devlet O Kadar Güçlü Olur”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı talimatları doğrultusunda 81 ilde hayata geçirilen Aile Çalıştay’ı Aksaray ilinde de gerçekleştirildi. Aile Çalıştayı’nın açılışına katılan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Aile ne kadar değerli, ne kadar kıymetli. Anayasamızın 41. maddesinde aile özellikle koruma altındadır. Aile devlet bütünleşmesi anayasal bir güvence altına alınmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kurumsal önem arz eden düzenleme yoktur diye biliyorum. Ülkemizin devletin aileyi koruma altına alması, çok özel düzenlemeler yapması, harekete geçmesi ve bir anayasal düzenleme ile garanti altına alması aileye verilen önemi gösteriyor. Bizim toplumuzda aile bambaşkadır, iç içedir. Baba, anne, babaanne dede, kardeş, torun bizde çok kıymetlidir. Biz sokakta gördüğümüz kişilere, tanımasak bile amca, dayı, hala, teyze, abi, kardeş diyoruz. Aile değerleri bizde üst düzeydedir. Bizlerin, Türk toplumu olarak bir arada olmamız, kardeşçe yaşamımıza aile bağlarının güçlü olmasına bağlıdır. Aile ne kadar güçlüyse toplum ve devlet o kadar güçlü olur” şeklinde konuştu.
“Çocuğun İyi Yetiştirilmesi Ailenin Güçlü Olmasını Sağlar”
Çocuğun iyi yetiştirilmesinde ailenin güçlü olmasını gerektiğini ifade eden Vali Kumbuzoğlu; “Çocuğun iyi yetiştirilmesi, iyi geliştirilmesi, ailenin güçlü olmasını sağlar. Dünya çok gelişiyor. Elektronik sistemler, teknoloji çok iyi gelişiyor. Bunlar bir yandan çok iyi şeyler ama bir yandan internet dediğimiz, sosyal medya dediğimiz araçlarla bütün gençlerimiz, bütün çocuklarımız tüm dünyayla saniyesinde buluşabiliyor. Bu açıdan bu oluşumlara karşı gençlerimizi, çocuklarımızı, ailemizi korumamızda bu çalıştayın konularından biri olacak. Aile, eşitlik ve adalet, aile, sosyal kalkınma ve refah, aile, hayat boyu gelişim ve öğrenme, aile, çevre ve iklim, aile, teknoloji ve dijitalleşme, aile odaklı sosyal hizmetler olarak altı başlık altında tartışmalar yapılacak. Bence en önemli konular bunlar. Burada, çocuklar, okul, öğretmen ilişkileri rehber öğretmenler ve veli kaynaşması çok önem arz ediyor” dedi.
“Ülke Olarak En Üst Mücadele Konularımızdan Biri Uyuşturucudur”
Uyuşturucuyla mücadele edilmesi gereken en üst konu olduğuna vurgu yapan Vali Kumbuzoğlu, “Son zamanların en tartışılan konusu devlet olarak, ülke olarak en üst mücadele konularımızdan biri uyuşturucu konusudur. Bu ara bu konu üzerinde valilik olarak gayret ediyoruz. Emniyetimizle, jandarmamızla, bütün kurumlarımızla yaptığımız çalışmalarla mücadele ediyoruz. Uyuşturucu konusu çok önemlidir. O yüzden özellikle en başta konuşulacak konu sağlık konusudur. Bedensel sağlık konusu çok önemlidir. Küçük yaşta bir çocuğumuzun uyuşturucu şebekesinin ağlarına takılmasına fırsat verdik mi diğer başlıkların bir önemi kalmıyor. Bu açıdan bizim ilkokul, ortaokul ve lise çağlarında okuyan çocuklarımıza gençlerimize sahip çıkmamız lazım. Uyuşturucu bir kez bağımlılık yaptı mı arkası geliyor. Aile toplum ilişkilerini ele almamız gerekiyor. Özellikle çocuğun şekillenme yaşları 0-12 yaş arasında devam ediyor. Anne ve babaya çok büyük görevler düştüğü gibi öğretmenlerimize çok büyük görevler düşüyor. Sizlerin de bilim insanları olarak gençlere tavsiyeleriniz olacak. Gençlerinde kendi kendini geliştirmesi ve koruması çok büyük önem arz ediyor. Biz burada her şeyi tartışırken öğretim üyeleri olarak gençlere önerileriniz olacak” şeklinde ifadesine yer verdi.
“Çocuklarımızı Her Bakımdan Donatmamız Gerekiyor”
Arkadaş seçmenin öneminde değinen Vali Kumbuzoğlu, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin arkadaşlarını iyi seçmeleri gerekiyor. Arkadaşlarını seçmek çocuklarımızın kendi tercihlerine bağlı. Biz arkadaşlarımızla ya kazanırız ya kaybederiz. Bu hepimiz için geçerli. Çocuklarımız ve gençlerimiz için çok daha önemli. Özellikle liseden sonra üniversiteye adım attıkları zaman çevremiz tamamen değişiyor. Başka bir il, başka bir dünyaya gidiyoruz. Yurt ortamına gidiyoruz. Oradaki gençlik, arkadaşlık çok önem arz ediyor. Gençlerimiz, ya dengiyle ya kendisinden daha donanımlı kişilerle irtibat kurup vakit geçirirse kendini geliştirme imkânı bulur. Kendinden daha düşük ve olumsuz karakterlerle donatılmış kişilerle olursa zararlı alışkanlıklar kazanabilir. Arkadaşlarınızın alışkanlıkları size geçebiliyor. Eşitlik, adalet konuları çok önemlidir. Adalet mülkün temelidir. Çocuklarımıza adaletin önemini, manevi duyguları onlara öğretmek, çocuğun sosyal durumu içerisinde aynı zamanda manevi değerlerini milliyetçi ve maneviyat kısımlarını da desteklemek gerekiyor. Maddi ihtiyaçların yanında insanın bir de ruhsal ihtiyaçları var. Onları gidermek, ailenin, okulların, devletin ve hepimizin görevidir. O yüzden gençlerimizi ve çocuklarımızı her bakımdan donatmamız gerekiyor” dedi.
“Eğitim Her İşin Başıdır”
Eğitimin en önemli özelliğinin devamlı olması özelliğine dikkat çeken Vali Kumbuzoğlu, “Öğrenme çok önemli. İlk indirilen 5 ayette okumakla ilgili. Alak Suresinde Cenab-ı Hak ‘Oku’ diye emrediyor. Eğitim her işin başıdır. İnsanda boşluk bırakamayız. Eğitimden geçirmezsek o boşluğu başkaları doldurur. Eğitim çok önemli. Eğitimin en önemli özelliği devamlı olmasıdır. Ömür boyu eğitim olması gerekiyor. Kitap okuma alışkanlığı çok kıymetli. Bu alışkanlığı kazandırmalıyız. Ben kitap alışkanlığı olan çocukta sıkıldım diyeni hatırlamıyorum. Yeter ki kitap okuma alışkanlığı olsun. Kitap okuyan bir kişi hangi yaş olursa olsun konuşması bakışı yorumları farklı olur. İnsanları daha kolay anlar. Daha zengin cümleler kurabilir. Aile hayat boyu gelişim ve öğrenme harika bir başlık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz İsrafil Aktürk ve ekibini takdir ediyorum. İsrafil Aktürk donanımlı bir kişi ve ekibiyle birlikte Aksaray için bir şans” dedi.
“Gençlerimizin Özgüvenini Dinamik Tutmak Çok Önemli”
Eğitim ve özgüvenin üzerinde durulması gerektiğini belirten Vali Kumbuzoğlu, “Aile nasıl korunur, nasıl yetiştirilir, nasıl güçlü kılınır bunları konuşacaksınız. Özgüven çok önemli. Bu konunun özellikle altını çiziyorum. Yabancı şebekelerin yıllarca bizden söküp aldıkları en önemli şey özgüvendir. Son 20 yıl içerisinde gençliğimiz ve toplumuzun özgüvenli. Biz Osmanlı torunlarıyız. 3 kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun torunlarıyız. Eski topraklarımıza baktığımız zaman 53 ülkeden daha büyük bir toprağı vardı Osmanlı’nın. Çok güçlü bir imparatorluktu. Bizde yaparız Allah’ın izniyle. Uzaya uydu fırlatan, tüm savunma sistemlerini kendisi oluşturan, artık bütün dünyaya açılım sağlayan, teknoloji üretip teknoloji dağıtan güçlü Türkiye’nin evlatlarıyız. Allah’ın izniyle özgüvenimizi toparlıyoruz. Gençlerimiz açısından muhteşem gelişmelere sahne oluyoruz. Gençlerimizin özgüvenini genç ve dinamik tutmak çok önemli. Eğitim ve özgüven konusunun üstünde durmalıyız. Kişinin kendini ifade etmesi, eyleme geçmesi ve üretken olması, ben varım demesi ancak özgüvenle oluyor. Çekingen bir toplum ne kadar başarılı olabilir?” şeklinde konuştu.
“Ailelerimizin, Gençlerimizle Sıkı Bir Şekilde İletişim Halinde Olması Gerekiyor”
Vali Kumbuzoğlu konuşmasının devamında ise; “Kendini ifade edebilme, huzurda konuşabilme yeteneği çok önemli. Özgüven olduğu zaman hayata birkaç adım daha önde başlıyoruz. Bir kişinin sosyal gelişimini sağlayabilmesi için önce iletişim kurması gerekiyor. İnsan sosyal bir varlıktır. Cenab-ı Hak insanın gen yapısını iki özellik üzerine yaratmıştır. Birincisi harekettir. İnsan sürekli hareket etmeli yoksa hasta olur. Bir de iletişim halinde olmalıdır. İnsanın günde en az bir buçuk saat birileriyle konuşması gerekiyor. Ailelerimizin, gençlerimizle sıkı bir şekilde iletişim halinde olması gerekiyor. Komşuluk ilişkileri ve aile bağlarının güçlü olması çok önemli. Bizim dinimizde aile, akraba ziyaretleri çok önemli. Zekât verilirken bile en yakınından başlamak gerekiyor. Bunları da işlememiz gerekiyor. Aile bağlarının geliştirilmesi çok önemlidir. Şehirde yaşıyorsak köylerimizi bol bol ziyaret etmemiz gerekiyor. Ailelerin bunu hem anlatması hem de uygulamaya geçirmesi gerekiyor. İstişare çok kıymetlidir” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Haber: Fatma Altınok