Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zafer Bayramının 101’inci yılında nefes kesen kutlama

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ağustos günü Kocatepe’den verdiği taarruz emriyle başlayan büyük savaş, 30 Ağustos’ta kesin zaferle sonuçlandı. Şehitlerimiz, kanlarıyla Türkiye’nin temellerini attı. Büyük zaferin 101. yıldönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Aksaray’da da coşkuyla kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı Aksaray’da büyük bir coşkuya sahne olurken, programa Jandarma Komando Birliği’nin hazırlamış olduğu gösteri ve geçit töreni ses getirdi.

     

15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in katılımcıları selamlaması ile başlayan program Valilik ve Belediye çelenklerinin sunulmasının ardından saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ve yüce Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesi ile devam etti.

Programda konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Anadolu’yu bize ebedi yurt kılan, 30 Ağustos Zaferi’nin 101. yıldönümünde sizleri saygıyla selamlıyorum. Mazisi şanlı zaferlerle dolu aziz milletimizin ebedi istiklâlini kazandığı gün olarak tarihe geçen 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümüne erişmenin haklı onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Aziz Milletimizin binlerce yıllık şanlı tarihinde, birbirinden kıymetli, sayısız zafer vardır. Ancak bunlardan bazıları milletimizin mukadderatını belirlediği için bir savaştan, bir zaferden öte, daha derin manalar taşır. İşte, 30 Ağustos Zaferi de bunlardan biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 26 Ağustos’ta başlayan ve 30 Ağustos 1922’de tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ile vatan topraklarımız kurtarılmış, Türk Milleti, hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur” sözlerine yer vererek günün anlam ve önemine dair konuşmasına başladı.

   

Vali Kumbuzoğlu, “Anadolu Türk Tarihi, 1071 yılında, bir Ağustos günü Sultan Alparslan ile Malazgirt’te başlar.  Asırlar boyunca devam eden fetihler ve üç kıtada süren hükümranlığımız sona ermeye başladığında, bizi Anadolu’dan söküp atmak isteyenlere, yine bir Ağustos günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Afyonkarahisar’da cevap verdik. ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’ emri bu savaşta verilmiş ve Anadolu işgal güçlerinden tamamen temizlenmiştir.  30 Ağustos, vatanı, bayrağı, istikbâli, ezanı için hiç düşünmeden ‘Ya İstiklâl Ya Ölüm’ diyen ecdadımızın kahramanlık destanı, bağımsızlık nişanesidir. 30 Ağustos; bizler için vatan aşkıyla yeniden doğuşun, bu topraklarda ebediyen özgürce varoluşun günüdür. Zaferimiz kutlu olsun” ifadelerini kullanarak Zafer Bayramının 101’inci yılı coşkusunu sözlerinde yaşattı.

Sözlerinin devamında bağımsızlık vurgusu yapan Vali Kumbuzoğlu, “Bağımsız devlet ve hür vatandaş olmuşsak, onurlu ve başı dik bir şekilde yaşıyorsak, vicdanımızı ve kafamızı her tür olumsuzluktan kurtarmışsak, engin denizlere bizim diye bakıyor, cennet gibi topraklarda ana bağrının sıcaklığını duyuyorsak, bunların hepsini 30 Ağustos Zaferi’ne borçluyuz.  Allah’a hamdolsun ki tarihin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen milletimizin bir asır önce tüm dünyaya gösterdiği bu onurlu duruş, bugün “Güçlü ve Büyük Türkiye” yolundaki yegâne dayanağımız ve ilham kaynağımızdır. Bu gurur gününde, Büyük Taarruz’un Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve ezelden ebede bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

     

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Üsteğmen Burak Kılıç yaptı. Üsteğmen Kılıç konuşmasına,  “Mazisi zaferlerle dolu Türk milletini tarih sahnesinden silmek ve öz yurdu Anadolu’dan atmak isteyen düşmana hak ettiği dersi verdiğimiz şanlı zaferin, bugün 101’üncü yıldönümünü kutluyoruz. 101 yıl önce bugün 3 yıl süren onurlu bir kurtuluş mücadelesinin muhteşem bir zaferle sonuçlandığı gündür. Düşmanlar ve onun ülke içindeki işbirlikçileri tarafından, yok edilmeye ve paylaşılmaya karar verilerek, toprakları işgal edilmiş, ordusunun elinden silahları alınmıs, askerleri terhis edilmiş, yıllardır süren savaşlarda tüm kaynakları tükenmiş ve insan gücünü kaybetmiş bir imparatorluğun yıkıntıları üzerinde bir ordu ve milli devlet ortaya çıkaran; Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’daki Türk varlığına kast edenleri, 30 Ağustos 1922’de tarihe gömmüştür” diyerek başladı.

Kılıç, sözlerinin devamında “Anadolu’yu ebedi vatan yapmamızın 101 ‘inci yıldönümü olan 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz dört gün sonra, 30 Ağustos ‘ta kesin zaferle neticelenmiş, bu zafer yüce Türk ulusunun bağımsızlık aşkını, Türk ordusunun kudret ve kahramanlığını tarihe muhteşem bir şekilde kaydetmiştir. Tarih boyunca hür yasamış asil Türk milleti, Kurtuluş Savaşı’nda Büyük Önder Atatürk’ün ‘Ya istiklal ya ölüm!’ parolasıyla düşmana karsı kadını, erkeği, genci, yaşlısı ile ordu-millet bütünleşmesinin essiz bir örneğini sergilemiştir. Türk milletini mutlu sona ulaştıran bu zafer; her türlü imkânsızlık ve yokluğa rağmen Türk ulusunun birlik ve beraberlik içinde neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş, Türk ulusunun esir edilemez olduğunu bir kez daha dünyaya ispatlamış, Atatürk inkılaplarının temel taşı olmuş ve modern Türkiye’nin doğuşunu başlatmıştır. Türk milletinin birliğine, vatanın bölünmez bütünlüğüne ve devletin bağımsızlığına yönelecek her teşebbüsü dün babalarımız ve dedelerimizin yaptığı gibi 101 yıl sonra bugün bizlerde bu uğurda seve seve canımızı vermeye hazır olduğumuzu, aynı ruh ve inançla bir kez daha haykırıyor ve diyoruz ki; Bize emanet edilen bu cennet vatanı, bu kutsal toprakları ilelebet muhafaza edecek, Türk bayrağını ve sancağını sonsuza dek dalgalandıracağız” ifadelerine yer vererek, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin önemine değindi.

     

Jandarma Üsteğmen Kılıç, “Kanlarını ve canlarını feda ederek bizlere bu güzel vatanı bırakan,  bizleri 101 yıl önce bu büyük zaferle onurlandıran başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizin aziz ruhları önünde saygıyla eğilir, kahraman gazilerimize şükran ve minnetlerimizi sunarız. Bu büyük zafer yüce milletimize kutlu olsun” sözleri ile günün anlam ve önemine dair konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Jandarma Komando Birliği tarafından hazırlanan gösterinin sunumu yapıldı. Vatandaşlar Jandarma Komando Birliği’nin gösterisine yoğun ilgi gösterirken, program, halk oyunu gösterileri ile devam etti. Geçit törenin yapılmasının ardından Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun tebrikleri kabulü ile program sona erdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı programına Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy, Ramazan Kaşlı, Turan Yaldır, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, kurum müdürleri, STK Başkanları, emniyet güçleri, gaziler ve vatandaşlar katılım sağladı.

Haber: Ağustos Gerçe