Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın simgesi tarihi Ulu Cami’nin halıları değişiyor

Aksaray’ın tarihi simgelerinden Ulu

Aksaray’ın tarihi simgelerinden Ulu Cami’nin, 1500 m2 alandaki bordo olan halıların yeni rengi turkuaz oluyor. Ulu Caminin 17 yıllık halısı ise il içerisindeki çeşitli camilere ve Kur’an kurslarına gönderilecek. Ulu Cami, görkemli yapısı ve ibadethanesi ile şehrin gözde tarihi ve kültürel mekânlarının başında geliyor.

Karamanoğlu Ulu Camii adıyla da bilinen 1408-1409 yıllarında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Mimar Mehmet Firuz Bey’e yaptırıldı. Daha sonra ise Mehmet Bey’in oğlu İbrahim Bey zamanında 1482-1483’de büyük tamiratlar görmüş olan Aksaray’ın sembolü Ulu Camii’nin içerisindeki 1500 m²’lik bordo renk halılar değiştiriliyor.

En son 2006 yılında Aksaray’ın hayırseverlerinden olan Ahmet Ekecik tarafından halılar yenilenmişti. Aradan 17 yıl sonra değişiklik ihtiyacı olduğunu düşünen hayırsever vatandaşlar camii halılarının yenilenmesinde önemli katkılarda bulundu.

Aksaray Ağaçören İlçe Müftüsü Resul Arıcı’nın talebi, Müftülük, Valilik ve Kaymakamlık oluruyla, 600 m²’sini, Ağaçören ilçesindeki Panlı ve Selimiye Cami’sine, 100 m² Laleli Kuran Kursu’na, bir kısmı belediye arsalarındaki Medine Cami’sine, bir kısmını Nakkaş K. Bölcek Caddesi’nde bulunan Kocasinan Cami’sine, bir kısmını da Merkez Kurşunlu Cami’sindeki arka bölümüne serileceği öğrenildi.

Aksaray İl Müftüsü Veysel Işıldar Ulu Camii’nin yeni yüzüyle ibadete en kısa sürede açılması talimatını vererek çalışmaların başlattı. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer de eski halıların kaldırılmasının ardından ahşap zeminin temizliği, onarımı ve ilaçlama işlerinde gereğinin yapılması talimatını verdi.

1500 m²’lik alana serilecek olan yeni halının turkuaz renginde olup,  caminin ön saflarında halının göbeğinde yuvarlak bir motifin olacağı bilinenler arasında yer alıyor. Bir önceki bordo renkli halıda saflar arası 120 cm iken yeni yaptırılan halının saf arası mesafesi 133 cm olacak. Caminin iç kısmından bayanlar bölümüne çıkılan tahta merdivenin üzerindeki halıların ve müezzin odasının da bakımının yapılacağı söylendi.

Haber: Avni Kuru