Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bal üretimi bu sene 350-400 tona kadar geriledi

Türkiye’de son zamanlarda artış

Türkiye’de son zamanlarda artış yaşanan arı üretiminde Aksaray en fazla arı üretimi yapıldığı iller arasında yerini koruyor. Aksaray’da arı üretimi hasat zamanı devam ediyor.  Bu yıl hava şartları nedeniyle üretim düştüğü öne sürüldü. Geçen sene 1 ton alınan bal hasadı, 350-400 tona kadar geriledi. Buna bağlı olarak da bir ana arı 200 TL’den satılıyor olması dikkat çekti.

Arı üretimi hakkında bilgilendirme yapan Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli yaptığı açıklamada; “Havaların oldukça sıcak olmasından dolayı bu sene verim düşük. Arıların tam hasat yapma sezonunda Ayçiçeğinden yararlanılmadı, kır çiçekleri vaktinden önce kurudu. Bu da arıların faaliyetlerini durdurdu. Geçen sene tavan fiyatı 200 TL olan balın fiyat, verim düşüklüğü nedeniyle 150 oranında arttı. Tavan fiyatı şuanda 300 ve 350 TL oldu. 1 ay kadar arıların defolama zamanında da Aksaray’da çok yağış oldu. Her sene yaklaşık 1 ton kadar hasat edilen bal,  bu sene 350-400 tona kadar gerilemiş olacak” dedi.

Kraliçe arı olarak bilinen ana arıya yönelik konuşma yapan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, “Kraliçe arı olarak bilinen ana arı, koloniyi ayakta tutarak, arı neslinin devamını sağladığı gibi, bir arı kovanının da annesi oluyor ve işçi arıların kovan içindeki etkinliği de ona bağlı olarak değişiyor. Ana arı kovan içerisinde hareketli ve üretken ise diğer işçi arılar da ona bakarak daha fazla çalışıyor ve doğadan daha fazla bal getirmek için çabalıyor. Arı kolonilerindeki artış ve arıcıların artık zamandan ve verimden kazanmak adına geçmişe göre daha çok hazır satın almayı tercih ettikleri kraliçe arıların üretimi ise her bir arı için yaklaşık bir ay sürüyor, toplamda 6 ay boyunca üretim sürüyor” şeklinde konuştu

Arılar hakkında bilgi vermeye devam eden Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, “Larva transfer yöntemi ile ana arı üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz ana arıları çiftleştirip, çiftleşmiş ve yumurtlamış bir şekilde satışını gerçekleştiriyoruz. Bir ana arının satışa hazır hale gelmesi bir ay, sezonu ise 5-6 ay kadar sürüyor. Geçen yıllara göre düşük, bu sene hava muhalefeti dolayısıyla maliyetler nedeniyle talep azaldı” ifadelerini kullandı.

Haber: Fatma Altınok