Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ev hanımlarının yöresel tarhana telaşı

Aksaray ve ilçelerinde yaz

Aksaray ve ilçelerinde yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte başlayan yöresel tarhananın yapım mesaisi devam ediyor. Evlerde hanımların imece usulü ile yaptığı tarhanalar son yıllarda artan talepler üzerine gurbetçilerin yaşadığı yurt içerisindeki farklı illere ve bazı Avrupa ülkelerine de gönderiliyor.

Aksaray’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte ev hanımlarını tarhana telaşı sardı. İlimizin gastronomi zenginliği arasında yer alan yöresel lezzetinin son dönemde “cips” adı verilen tarhana yapımına devam ediliyor. Ev hanımlarının imece ve kendi imkanları ile yaptığı tarhanalar son yıllarda yurt içi ve yurt dışından talep görüyor. Aksaray yöresine ait tarhana gurbetçilerin yaşadığı bazı Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Anneanne ve babaannelerinden gördükleri tarhanayla çocukluk yaşlarında tanıştıklarını anlatan kadınlar, “Birçok aile gibi biz de hala bu geleneği sürdürüyoruz. Hem kendimize yapıyoruz hem de isteyenlere de yapabiliyoruz. Aksaray’ın olmazsa olmazıdır tarhanamız” dedi.
Tarhananın yörede kış sofralarında ceviz, fındık ve fıstık gibi ürünlerle birlikte çerez olarak tüketildiği gibi çorbasının da yapıldığını aktaran kadınlar, yapımında ise bazen 2 günü aşan çok meşakkatli bir sürecin olduğunu belirtti. Kazanlarda pişirilip şekil verildikten sonra güneşte kurutularak tüketime hazır hale getirilen tarhanaya gurbette yaşayan ve sıla hasreti çeken Aksaraylıların da son yıllarda çok ilgi gösterdiğini vurgulayan kadınlar, gerek yurt içindeki büyük şehirlerde gerekse Almanya ve Norveç gibi ülkelerde yaşayan hemşerilerinin verdikleri siparişleri de hazırlamaya çalıştıklarını aktardı.

Haber Avni Kuru