Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ev sahipleri kiralamayı tercih ediyor

Kiralık ev fiyatlarının piyasada

Kiralık ev fiyatlarının piyasada yüksek seyretmesinden ötürü, evini kiralamak isteyen ev sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Ev kiralama konusunda net çizgileri olan ev sahipleri artık evlerini yalnızca ailelere değil öğrencilere ve bekâr bireylere de kiralamak konusunda bir tutum geliştirdi. Konu hakkında açıklama yapan, Emlakçı İbrahim Ölmez, “Kira fiyatları aşırı yükselince, ev bulmak da neredeyse imkânsız hale geldi. Bu durum kira fiyatlarını yükseltirken, ev sahipleri de tutumlarını değiştirdi. Eskiden evlerini ailelere kiralamak isteyen daire sahipleri, artık tercihlerini öğrenci ya da bekârlardan yana kullanmaya başladı. “Bekâr olsun yarın evlenir gider” mantığıyla hareket eden ev sahipleri, artık dairelerini kısa süreliğine kiralayabilecek öğrenci ya da bekârlara vermek istiyor. Ev sahipleri, kiraların yükselmesi nedeniyle kiracı tercihlerini değiştirdi. Eskiden aileleri isteyen ev sahipleri, artık dairelerini kısa süreliğine kiralayabilecek bekâr ya da öğrencilere vermeye başladı.” Sözlerini kullandı.

Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiralamayı tercih ettiklerini dile getiren anlatan Emlakçı İbrahim Ölmez, ev sahiplerinin de uzun süreli kiracı istemediğini belirterek, “Eskiden bekâra ev vermeyiz derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye’deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekâra ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3’üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da ‘Bekâr olsun yarın evlenir gider’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Mülk Sahipleri, Tercihlerini Tamamen Değiştirdi

Kiralık daire sayısının az olmasının ev kiralarındaki fiyatları da artırdığını dile getiren Ölmez, Eylül ayında bu fiyatların üzerine yüzde 30 daha artış beklediklerini belirtti.

Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğunu anlatan Ölmez, “Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri, tercihlerini tamamen değiştirdi. Kiracının kiralama süresi kısa olacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kefil bulacak, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartlar arıyorlar. Bundan 2 sene önce aynı evler 1000 lira, 1500 liraydı. Eylül ayında kiraların yüzde 30 artmasını bekliyoruz. Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için 1 yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde ‘Oğlum, kızım evlenecek’ deyip, kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler, barınma sorunu yaşadı. Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler.”dedi.

Haber: Ağustos Gerçe