Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Eğitim Sen Başkanı Toprak, Yükseköğretim Kurumlarına yönelik talep oluşturdu

Aksaray Türk Eğitim Sen

Aksaray Türk Eğitim Sen Başkanı Ali Toprak 7. Toplu Sözleşme görüşmelerinde Yükseköğretim Kurumlarına yönelik talepler oluşturdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Başkanı Toprak; Üniversitelerimizde yaşanan sorunların çözümü ancak örgütlü bir mücadele ile mümkün olacaktır. Bu noktada üniversitelere ve üniversite çalışanlarına büyük önem veren sendikamız, 7. Toplu Sözleşme Görüşmelerinde bu alana yönelik de taleplerini gündeme getirecektir. Üniversitelerimizin ve tüm üniversite çalışanlarımızın sorunlarının kalıcı ve köklü olarak çözülmesi noktasında gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Eğitim Sen Başkanı Toprak’ın Yükseköğretim Kurumlarına talepleri ise şu şekildedir; “Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Fakülte Sekreteri, Yüksek Okul Sekreteri, Enstitü Sekreteri ve Şube Müdürü, Hukuk Müşaviri, Tıp Fakültesi Bulunan Üniversitelerde Hastane Müdürü, Müdür Yardımcıları kadrosunda bulunanların diğer kurumlarda emsal görev yapanlarda olduğu gibi makam tazminatı alabilmeleri için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu anlamda 2914 sayılı Kanunun Ek 2’nci maddesi ile kadro ve görev unvanları itibariyle makam tazminatının tüm çalışanlara ödenmesi şeklinde yeniden düzenlenmelidir. Üniversitelerde rektör ve dekanların belirlenmesinde seçim usulüne yeniden dönülmelidir. Dekan ve rektörlük seçimlerinde tüm akademik ve idari personelin oy kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Seçimlerde en yüksek oyu alan adayın, kapsamlı bir güvenlik soruşturmasının ardından rektör ve dekan olarak ataması yapılmalıdır” dedi.

Meslek Yüksek Okullarının yeteri sayıda personelleri olmadığına değinen Eğitim Sen Başkanı Toprak;” Meslek Yüksekokullarında yeterli sayıda akademik ve idari personelin bulundurulması için kadro açılmalıdır. Meslek Yüksek Okulu Müdür ve Müdür Yardımcılarına ödenen idari görev ödeneği artırılmalı ve Öğretim Üyesi olan MYO, Yüksekokul ve Devlet Konservatuarında yöneticiler kendi içerisinden atanmaları için yasal düzenleme yapılmalıdır. Kreş ve gündüz bakım evlerini, kurumlarda yeterli ve zorunlu hale getirecek yasal düzenlemeler yapılmalı ve kurumlar içinde özel sektöre işletilmek için devredilen kreş ve gündüz bakım evleri yükseköğretim kurumları tarafından işletilmelidir. Üniversitelerde görev yapan idari personellere, üniversiteler arasında nakil ve becayiş (karşılıklı yer değiştirme) yapabilme hakkı tanınmalıdır” dedi.

Eğitim Sen Başkanı Toprak sözlerinin devamın da ise; “Üniversitelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tâbi olarak çalışan kamu personelleridir. Ancak üniversitelerin kendilerine özgü hususiyetleri nedeniyle memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kendileriyle eş değer memurların yararlandığı haklardan mahrum kalmaktadır. Bu hak mahrumiyetlerinin başında yer değiştirme,  tayin ve nakil iş ve işlemleri gelmektedir. Her bir üniversitenin merkez ve taşra teşkilatı olmadığından yani sadece bulundukları illerde bağlı birimlerinin bulunması sebebi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan hiçbir memurun “özür durumu, sağlık durumu, eş durumu vb.” sebepler ile yer değiştirme ve tayin işlemleri yapılamamaktadır. Bu tür kurumlar için çalışan personellerin yer değiştirmelerine imkân sağlayan tek hukuki düzenleme “kurumlar arası nakil” olarak görülmektedir. Fakat nakil işlemlerinde de personel öncelikle kendisini talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır” şeklinde ifadesine yer verdi.

Nakil olmak isteyen memurların nakil durumlarında yaşadığı zorluklara değinen Eğitim Bir Sen Başkanı Toprak; Nakil olmak isteyen bir memur bir kurum bulduğu taktirde de kendi üniversitesinden “muvafakat” almak mecburiyetindedir. Ancak bu muvafakat her zaman verilmediğinden birçok memur mağdur olmaktadır. Bu durum çalışan personellerin; özür durumu, sağlık durumu, eş durumu vb. nedenlerle yer değiştirme yapamamaları neticesinde aile bütünlüğünün parçalanmasına, var olan sağlık sorunlarının düzenli tedavi imkânı olmadığı için daha da artmasına ve ilerlemesine, personelin çalışma performans ve kalitesinde düşüşe, yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar ile psikolojik baskı oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, çalışan personelin diğer üniversitelere geçebilmesi isteğe bağlı ve özürleri varsa bu özürlerine binaen diğer üniversitelere geçişine imkân sağlayacak şekilde YÖK koordinatörlüğünde bir yönetmelik çıkarılmalı ve yine üniversitelerde görev yapan personelin karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkı da bu yönetmelikte düzenlenmelidir. Tüm üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eğitim koordinasyon birimlerinin işlevinin artırılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır” şeklinde taleplerini oluşturdu.

Haber: Fatma Altınok