Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da köy peyniri siparişlerine yetişilmiyor

Aksaray’ın köy ve kasabalarında

Aksaray’ın köy ve kasabalarında katkı maddesi kullanmadan peynir yapıyor. Üreticiler, büyük emeğin ürünü olarak ortaya çıkan doğal peynir siparişine yetişemiyor.

Köy ve yaylaların  sakinleri yazın gelmesiyle birlikte yaylalara çıktı. Yaylalarda hayvansal gıda üretimine başladı. Başta peynir olmak üzere tereyağı, kaymak gibi birçok ürünü tamamen doğal imkanlarla üreten yayla halkı, gelen siparişlere yetişemiyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapılan ürünler, büyük emekler sonucu hazırlanıyor.
Katkı maddesi kullanılmıyor.

Yaptıkları peynirin rağbet gördüğünü dile getiren üreticiler, Yaptığımız peynirleri yiyoruz, satıyoruz, isteyenlere veriyoruz. Çok istiyorlar peynirleri. Gurbette yaşayanlara gönderiyoruz” dedi.

Peynirin yapım aşamalarını anlatan üretici kadınlar ise “Yaylaya göçtük. Koyun ve inek sağıyoruz. Peynir, yağ, tereyağı, kaymak yapıyoruz. Yayık yayıyoruz. Peyniri leğene seriyoruz, yüzünün kaymağını topluyoruz onu yağ yapıyoruz. Altının sütünü peynir yapıyoruz. Sütü ısıtıyoruz, maya atıyoruz ve tutturuyoruz ve pişiriyoruz. Piştikten sonra soğutuyoruz. Daha sonra torbalıyoruz, kurutuyoruz. Kuruduktan sonra doğruyoruz, bidonlara basıp satıyoruz. Tamamen doğal peynir. 2 günün sütünden 2 bidon peynir basıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Ağustos Gerçe