Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Demircilik unutuluyor

Uzun yıllardır en önemli

Uzun yıllardır en önemli meslek gruplarından biri olan demircilik eski önemini kaybetmeye devam ederken mesleğin ustaları, mesleğin unutulması konusunda endişe içerisindeler.

Önceki dönemlerde pek çok ustası olan demircilik mesleğinde yeni ustaların yetişmemesi nedeniyle meslek unutulmaya yüz tutmuş durumda. Mesleklerine küçük yaşlarda başlayarak uzun yıllardır devam eden ustalar artık çırak bulamamaktan ve mesleğin unutulmasından dolayı şikâyetçiler. Teknolojini gelişmesiyle birçok meslek grubunun öneminin kalmadığını ifade eden ustalar mesleklerini sevdiklerini ve devam ettirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

 

50 yaşında olan ve yıllardır bu mesleği yapan demir ustası Süvari Bülbül; “Ben bu işi çocukken bir ustanın yanında öğrendim. Orada öğrendikten sonra kendimi daha da geliştirdim ve demircilik mesleğim oldu. Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte mesleğimize olan ilgi iyice düşüşe geçti. Bu yüzden de usta sayısı her gün azalmaya devam ediyor. Mesleğimiz unutulmaya başladı. Mesleğimi seviyorum ve unutulmasını istemiyorum” dedi.

Süvari Bülbül ile birlikte çalışan Cabir Gül (48) isimli usta da mesleğin unutulmaması gerektiğini aktararak; “Çok uzun zamandır bu işi yapıyoruz. Mesleğimizi seviyoruz. Ancak mesleğimizin unutulmaya başlaması bizi çok üzüyor. Biz yıllardır ekmeğimizi bu meslekten kazanıyoruz. İnşallah ustalarımızın bize öğrettiği gibi biz de bu mesleği birilerine öğretiriz ve mesleğimiz unutulmaz” diye konuştu.

Haber Avni Kuru