Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaktan bunalıp serinlemek isteyen vatandaşları Devlet Su İşleri (DSİ) uyardı. Olası dikkatsizlik, belirsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklanan boğulma olaylarına karşı vatandaşların kurallara uyması gerektiğini vurgulayan Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, vatandaşların baraj, göl, gölet gibi yerlerde dikkatli olmalarını ve suya girmemeleri konusunda uyardı.
DSİ, AFAD, Emniyet Müdürlüğü gibi kurumların baraj göl, gölet gibi yerlere girilmemesi hususunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Su kanallarına girilmesinin yasak olduğunu belirten DSİ, vatandaşları uyarmaya çalışmaları sürüyor.
DSİ Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız serinlemek amacıyla ilimizde bulunan barajları ve sulama kanallarını maalesef tercih ediyor. Yasak ve tehlikeli sulara, barajlara, göletlere ve sulama kanallarına kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Denize serinlemek için suya girenlerin şakalaşmaması gerekiyor. İnsanlar suda arkadaşlarıyla şakalaşırken boğulmasına sebep olabilmektedir. Yüzme bilmeyenlerin kendi başına suya girmemesi gerekir. İyi bir yüzücü olsa da suda ayağına kramp girebilir, akıntıya kapılabilir. Suda çırpınan birini görenler hemen 112 Acil Sağlık ekiplerine haber vermeli. İnsanların hayatını tehlikeye sokmadan sudaki kişiye halat, ip veya sırık uzatarak yardımda bulunabilir. Yüzme bilmeyenler paniğe kapılıyor. Paniğe kapılan insanlarımız suda çırpındıkça farkında olmadan batıyor. Suyun debisi bir metre de olsa paniğe kapılan vatandaşlarımız yüzme bilmiyorsa, o panikle kıyıdan uzaklaşarak boğulabiliyor. Yüzme bilmiyorsanız suya girmeyin, girseniz bile kıyıda kalın ve mutlaka yanınızda büyüğünüz olsun.” dedi.
Vatandaşların ilk yardım konusunda bilinçlenmeleri gerektiğine değinen DSİ Bölge Müdürlüğü; “Yaz Mevsim’inde dikkatsizlik, tedbirsizlik, belirlenen kurallara uyulmaması ve yasak olan bölgelerde suya girilmesi gibi nedenlerle boğulma olayları yaşanıyor. Vatandaşlar serinlemek için göl, dere ve barajlara giriyor. Bu nedenle birçok boğulma vakasıyla karşılaşıyoruz. Bu tür vakalarda ilk anda yapılacak müdahale çok önemli. İlk yardım bilgisi olan vatandaşların boğulma riski yaşayanlara o an müdahale etmesi hayatta kalmalarını sağlayabilir. Bu yüzden tüm vatandaşların ilk yardım konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Boğulma tehlikesi yaşayan kişiyi kurtarmaya çalıştığımızda öncelikle sakin olmamız lazım. Can havliyle hızlı hareket eden kişi, o an sizi de suyun dibine çekebilir. Vakanın bilinci kapalı, solunumu ve kalbi durmuşsa sağlık ekipleri gelene kadar suni teneffüs ve kalp masajı yapılması gerekir.” Şeklinde ifadelerine yer verdi.
Haber: Fatma Altınok