Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da bal yapma sezonu başladı

Aksaray’da kış aylarında soğuktan

Aksaray’da kış aylarında soğuktan korunmak için kovanlarında kış uykusuna yatan arılar, baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla uyanıp bal mesaisine başladı. Bal yapma sezonunun başlamasıyla birlikte, ana arı üretimi ve polen üretimi yapılıyor.
Ana arı üretimi ve arıların bal yapma sezonun başladığını aktaran Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, “Aksaray’da bal üretiminde her yıl artış gözleniyor. Her yıl 30-40 yeni işletme kuruluyor. Toplam arı işletmelerimiz 344’ e ulaştı. İlimizin sahip olduğu bitki çeşitleri nedeniyle bal üretimi daha da arttırıyor. Arıcılık ve bal üretimini geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda ‘Hasandağı Balı’ adı ile coğrafi işareti alıp sertifikalı üretim yapmak için çalışmalarımız devam ediyor.”diye konuştu.


Hasandağı bölgesinde; tıpkı ‘Anzer Balı’ gibi sadece bir bölgede bal üretimi yaparak bunu tescillemek istediklerini aktaran İçli, 2023 yılı için Aksaray’da 500 tonu yerli üretici, 500 tonu gezginci üretici olmak üzere 1000 ton bal üretimi gerçekleştirilecek. Ayçiçeği balında Aksaray Türkiye’nin 3. üretim bölgesindedir. Arıcılığı Aksaray’da daha da geliştirmek, bal kalitesini daha üst seviyeye taşımak için gayret ettiklerini söyledi. Haber: Fatma ALTIOK