Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman ve ağaçlandırma platformu ekibi ile birlikte, “Hicip” projesi kapsamınca Altuntaş Otelden başlayan Akhisar köye doğru uzanan ağaçlandırma alanlarını takip ediyor. Ağaçlandırma ekipleri dikilen fidanların çalışma alanlarına inceleme yaptı.
Şehrin görünümü ve ormana olan ihtiyaçtan doğan ağaçlandırma çalışmaları, dikilen fidanlar büyük oranda boy verildiği gözlemlendi. Maçlama sistemi olarak bilinen ve naylon çekilen toprağın neminin uçmamasını sağlayan yöntem dikilen fidanlarda yüzde 95 ile 98 arasında tuttuğu incelendi. Olağanüstü olarak kabul edilen bu durum sonucunda ekipler tarafından umut dolu hisler meydana geldi.
Hem işletme müdürlüğü yetkilileri hem de ağaçlandırma platformu üyeleri yapılan işin verilen emeğin boşa gitmediğine şahit oldu. Fidanlar bu yılı da atlatırsa artık kuruma oranının ortadan kalkacağı bildirilirken, halen alınan naylonların fidan dikimi için hazırlanan bölgelerde çalışmaların devam ediyor olması, 40 bin civarında yeni fidanın bahar ayında toprakla buluşturulduğu bilgisi alındı.
Yeşil Aksaray hayalinin gerçekleşmesi için, sonbaharla birlikte yeni fidanların da dikilerek yine maçlama tekniğine uygun toprakla buluşturuluyor.
Küçük halde dikilen fidanların ortala boylarının 18-20 santimde seyrettiği gözlenirken, ara ara bazı fidanların 40 veya 50 santimlik boya ulaştıkları görüldü. Beş yıl sonra şehirden bakıldığında tepelerin yeşilliklerle kaplı olacağı düşünülüyor, gözlemler sonucunda çalışmaların boşa gitmediği görüşüne varıldı. Aksaray, kurak iklimin hakim olduğu bir bölge, yeni tekniklerle dikilen fidanların yeşil Aksaray hayallerinin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynadığı ortaya çıkıyor.
Haber: Fatma Altınok