Sağlık Sen Aksaray Şube Başkanı Rıfat Kaya 28 Nisan ‘Dünya Laborantlar Günü’ kapsamında konuşma yaptı.
Hastaya doğru teşhis konulmasında büyük rol üstlenen laborantların, birçok alanda da önemli bir yere sahiptir. Bu konu hakkında açıklamada bulunan Sağlık-Sen Aksaray Şube Başkanı Rıfat Kaya, konuşmalarına şu cümlelerle başladı; “Laboratuvar hizmetleri yalnızca sağlık hizmetlerinde sınırlı kalmayıp yaşamın birçok alanında önemli bir yere sahiptir. Hastalıkların tanı ve tedavilerinde çok büyük bir öneme sahip, hata kabul etmeyen bir meslekte azami gayret göstererek çalışan laborantların sağlık hizmetlerinde üstlenmiş oldukları rol çok önemlidir. Sağlıkta hastalıkların teşhisi ve tedavisi sürecinin dışında, çevre güvenliği, tüketilen gıdaların kontrolü ve daha birçok alanda laboratuvarlar toplumumuza özenli, dikkatli ve özverili ekip çalışmaları ile hizmet veriyor. Tıbbi tanı ve tedavide temel belirleyici unsuru çok büyük seviyede laboratuvar bulguları oluşturmaktadır. Bu kadar önemli bir hizmeti yerine getirenler Tıbbi Laboratuvar Tekniker ve Teknisyenleridir. Tıbbi laboratuvar teknisyeni; Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Sağlık Meslek Liseleri tıbbi laboratuvar programı mezunlarıdır. Tıbbi laboratuvar teknikerleri ise Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı ilgili Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikeri ya da Tıbbi Patoloji Teknikerliği bölümleri mezunlarıdır. Tıbbi laboratuvar teknikeri/teknisyenleri tüm özel, kamu ve üniversite hastaneleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar ile özel tıp merkezleri ve özel tıbbi laboratuvarlarda çalışabiliyor.” İfadesini kullandı.
Konuşmasının devamında laborantların nasıl işlediği hakkında bilgi vererek devam eden Şube Başkanı Kaya; ”Tıbbi laboratuvar teknisyeni; Laboratuvara başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri alır. Laboratuvarına numune kabul birimlerinde numuneyi kabul eder. Numunelerin analizi için ön hazırlığını yapar. Acil olan testleri ayırarak çalışır ve muhafazası gerekenleri usulüne göre ayırır, saklar. Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yapar. Laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak doktor tarafından istenilen deney, test ve analizleri yapar, bulgularını rapor haline getirerek onaya sunar, çıkan panik değerleri laboratuvar uzmanına ve/veya ilgili klinik doktoruna ve/veya hemşiresine bildirilir. Red kriterlerine göre red edilmesi gereken örnekleri red ederek yeni örnek ister. Durumu, laboratuvar uzmanı ile örneği gönderen hemşire ve/veya doktora bildirir. Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miat kontrollerini yapar, kayıt altına alır. İnternal ve eksternal kalite kontrol çalışmalarını yapar, kayıt altına alır. İşlem sırasındaki gözlemlerini kalite çalışmaları doğrultusunda formlara kaydeder. Laboratuvarına test cihazları ve araçlarının, günlük bakımını ve kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yapar. Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlar. Dekontaminasyon işlemlerini ve atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlar. Teşhis ve tetkik süreçlerini Dünya ölçeğinin üzerinde bir başarıyla gerçekleştirerek, her türlü fedakarlığı yapan Laborant kardeşlerimizin “28 Nisan Laborantlar Gününü” yürekten kutlar, çalışmalarında kolaylıklar dilerim.” Dedi.
Konuşmasının sonunda ise Şube Başkanı Kaya; “ 28 Nisan Dünya Laborantlar Günü İnsan sağlığının korunması ve daha kaliteli bir yaşam sunulması için birlikte mücadele ettiğimiz sağlık sektörünün parçası olan tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerimizin 28 Nisan Dünya Laborantlar Günü’nü kutluyorum. Görevini özveri ve layıkıyla yerine getiren tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerinin 28 Nisan laboratuvar teknikeri ve teknisyenleri günü kutlu olsun. Hastaya doğru teşhis konulmasında laborantların önemi büyük. Gününüz kutlu olsun.” ifadelerine yer verdi. .
Haber: Fatma Altınok