Ihlara Vadisi’nde ruhsatsız işletmelere yıkım kararı!
Aksaray Valiliği tarafından Belisırma Köyü’nde bulunan ruhsatsız işletmelere yıkım kararı çıktı. İşletme sahipleri karara tepki gösterdi.
Mahkeme Onayladı, Yıkım 26 Şubat’ta
Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararlarına istinaden yapılan yerinde inceleme sonrası, söz konusu işletmelerin ruhsatsız olduğu belirlendi. Alınan karar doğrultusunda, Aksaray İl Encümeni tarafından işletmelere idari para cezası uygulanırken, yıkım kararı da verildi. İşletme sahiplerinin mahkemeye itiraz etmesi üzerine süren davalar sonuçlandı ve mahkeme yıkım kararlarını onayladı.
İlgili karara göre, ruhsatsız işletmelerin elektrik bağlantılarının 25 Şubat 2025 tarihine kadar kesileceği ve içlerinin boşaltılarak sahiplerince yıkılmasının gerektiği belirtildi. Zamanında yıkılmayan yapılar ise 26 Şubat 2025 tarihinde kolluk kuvvetlerinin güvenlik tedbirleri eşliğinde İl Özel İdaresi tarafından yıkılacak.
İşletme Sahipleri Şokta!
Aksaray Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hakan Kılınçkaya imzasıyla, Belisırma Köyü Muhtarı Ali Görür ve ruhsatsız işletme sahiplerine gönderilen resmi yazıda, yıkım işlemlerinin kesinleştiği bildirildi.
Yıkım Kararı Alınan İşletme Sahipleri:
Nuran Gümüşsoy Karaoğlan
Şammaz Emzikli
Şerafettin Emzikli
Atakan Tezer
Umutcan Karakaya
Fahrettin Cem Tatlı
Mutlu Aslan
Sebahattin Demirhan
Medeni Altun
Fırat Karsandı
Ali Görür
Cengiz Tezer
Birol Tezer
Özkan Tezer
Sait Aslan
Orhan Karakaya
Bayram Çınar
Halil Kara
Rüya Görür
Şaban Aslan
Kararın ardından işletme sahipleri büyük şaşkınlık yaşarken, bölge esnafı ve vatandaşlar da duruma tepki gösterdi. İşletme sahipleri, uzun yıllardır bölgede faaliyet gösterdiklerini ve bölge turizmine katkı sağladıklarını belirterek yetkililerden çözüm talep etti.
Ihlara Vadisi’nde Kaçak Yapılaşmaya Karşı Mücadele
Aksaray Valiliği ve ilgili kurumlar, doğal sit alanı olan Ihlara Vadisi’nde kaçak yapılaşmaya karşı uzun süredir mücadele ediyor. Bölgenin tarihi ve doğal dokusunu korumak amacıyla ruhsatsız yapıların tespit edilerek yıkılması için çeşitli denetimler yapılıyor.
Yetkililer, kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve bölgenin kültürel mirasının korunması adına bu tür denetimlerin devam edeceğini vurguladı. İşletme sahipleri ise kararın iptal edilmesi için girişimlerini sürdürüyor.
İşletme sahipleri buraların ruhsatlandırılarak turizmin gelişmesi adına disiplinize edilerek yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayan bölgenin korunmasını istiyorlar.
Avni KURU