“BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYORUZ”
Aksaray Usta Öğreticileri Derneği, 14 Aralık 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla, Türkiye genelinde sayıları 100 bini aşan usta öğreticilerin yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirdi. Dernek Başkanı Sevil Umar, statüsü belirsiz bir şekilde düşük ücretlerle çalışan usta öğreticilerin, iş güvencesi ve temel haklardan yoksun bırakıldığını vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından memur ya da sözleşmeli personel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise işçi olarak kabul edilmeyen usta öğreticiler, her iki tarafta da tanımlanamayan bir konumda yer alıyor. Başkan Umar, “Usta öğreticiler kıdem tazminatı, sosyal güvence, iş güvencesi gibi temel haklardan mahrum. Uzun yıllardır emek veriyoruz ancak bu emeğin karşılığı hâlâ verilmedi,” dedi.
PANDEMİ VE DEPREMLERDE ÖN SAFTALARDAYDILAR
Usta öğreticilerin yalnızca eğitim alanında değil, ülkenin zor zamanlarında da sahada aktif rol oynadığına dikkat çeken Dernek Başkanı Umar, “COVID-19 pandemisinde ve 6 Şubat depremlerinde sahaya inen, çözüm odaklı çalışan ilk gruplardan biri olduk. Ancak, bu emeklerimiz göz ardı ediliyor” diye konuştu.
Eğitimde halk oyunları, satranç, akıl ve zekâ oyunları gibi kültürel ve sanatsal kursların kapatılması ya da açılmasının zorlaştırılması, usta öğreticilerin çalışma alanlarını daha da daraltmış durumda. Dernek, bu kursların tekrar açılması ve usta öğreticilere iş imkanının artırılması gerektiğini ifade etti.
“KADRO İSTİYORUZ”
Usta öğreticiler, görev tanımlarının netleşmesini, statülerinin belirlenmesini ve sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışabilecekleri bir sistemin kurulmasını talep ediyor. Kadrosuz çalışan bu eğitmenler, kadro tahsisi yapılana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a destek çağrısında bulunan Dernek Başkanı Umar, şu sözlerle seslendi:
“Sayın Cumhurbaşkanım; sizden aldığımız ilhamla yıllardır adanmış bir şekilde çalışan usta öğreticiler olarak, size olan inancımız tam. Kurslarımızın tekrar açılması, kadro tahsisi ve özlük haklarımızın sağlanması konusunda yardımınızı talep ediyoruz.”
TALEPLER NET, ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Usta öğreticiler, şu temel taleplerini sıraladı:
Statü Belirlenmesi: Mevzuatta görev tanımlarının netleştirilmesi.
Kadro Tahsisi: Sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışabilecekleri bir sistemin kurulması.
Özlük Hakları: İş güvencesi, kıdem tazminatı ve sosyal güvence gibi temel hakların sağlanması.
Kurs Engellerinin Kaldırılması: Halk Eğitim Merkezlerinde açılması kısıtlanan kursların tekrar açılması.
Usta öğreticiler, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ve seslerini her platformda duyurmaya kararlı olduklarını vurguladı. *Haber Merkezi