Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de finansal hizmet faaliyetlerinde kaç girişim var?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından düzenli olarak yayımlanan veriler arasında yer alan mali aracı kuruluş istatistiklerine yönelik günceler detaylar belli oldu. Buna göre; Finansal hizmet faaliyetlerinde 275 girişim, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında 74 girişim, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise 19 bin 761 girişimin faaliyet gösterdiği görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre; Mali aracı kuruluşlarda toplam katma değerin yüzde 88,6’sı finansal hizmet faaliyetlerinde, %4,5’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, yüzde 6,9’u ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu. Üretim değerinin ise yüzde 84’ü finansal hizmet faaliyetlerinde, %9,7’si sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, yüzde 6,3’ü ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre; Faktör maliyetiyle katma değer bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde yüzde 26,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde yüzde 107, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde yüzde 317,5 arttı. Üretim değeri ise bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde yüzde 35,3, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde yüzde 82,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde yüzde 106,6 oranında arttığı görüldü.

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan veriler göre; Mali aracı kuruluşlarda 2022 yılında 324 bin 764 olan yıllık ortalama çalışan sayısı 2023 yılında 345 bin 438 olarak gerçekleşti. Toplam istihdamın yüzde 66,3’ünü finansal hizmet faaliyetlerinde, yüzde 7,1’ini sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, yüzde 26,6’sını ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar oluşturdu.

TÜİK tarafından yayımlanan veriler göre; Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin yüzde 79,2’si finansal hizmet faaliyetlerinde, yüzde 8’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, yüzde 12,8’i ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde gerçekleşti. Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin yüzde 85,4’ü maaş ve ücretlerden, yüzde 14,6’sı ise sosyal güvenlik masraflarından oluştuğu görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Mali aracı kuruluşlarda 2023 yılında ücretli olarak istihdam edilen kadın personel sayısı 161 bin 331 iken erkek personel sayısı 169 bin 917 olarak gerçekleşti. Ücretli kadın çalışan oranı yüzde 48,7, ücretli erkek çalışan oranı ise yüzde 51,3 oldu. Mali aracı kuruluşlarda 2023 yılında sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değerinde en yüksek pay  yüzde 74,9 ile finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti. Sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında bu pay yüzde 6,9 iken finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde yüzde 18,2 olduğu görüldü.

 

Ağustos Gerçe