Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1 AYDA 3 KEZ ZAM GELDİ

Bu haberin fotoğrafı yok

nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçiminisağladığı aksaray’da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen afaki artış ve sütegelen zammın uygulanmaması üreticileri kesime yönlendirdi  

nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçiminisağladığı aksaray’da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen afaki artış ve sütegelen zammın uygulanmaması üreticileri kesime yönlendirdi. 

aksaray’da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen artışlarüreticileri kesime yönlendirdi. süte gelen zammın da uygulanmaması üzerineüreticiler para kazanamadığı gibi zarar nedeniyle şimdi süt üretimi yerine gebehayvanlarını bile kesime gönderiyor. piyasanın böyle gitmesi halinde kışmevsimine kesilmedik hayvan kalmayacağını belirten üreticiler, bunun dahayvancılığın bitmesi anlamına geldiğini söyledi.  

30 yıldır hayvancılıkla uğraşan yasin karaca, yemfiyatlarına 1 ay içerisinde 3 sefer zam geldiğini belirterek, “biz süte zamalamıyoruz. yeme sürekli zam geliyor. yemin kilosu bin 800 kuruş iken, sütünkilosu bin 270 lira. bugün bu halde üretim yapacağım, nasıl vatandaşa ucuz et,ucuz süt içireceğim. bu mümkün mü? ben bugün hayvanlarımı kesmeye sıradanbaşladım. gebe hayvanlarımı dahi kesiyorum. artık bunun gidilecek hiçbir yanıkalmadı. bugün süte zam veriliyor. 12’inci ayda resmi olarak açıklanarak sütezam veriliyor ama 5’inci ay gelmiş halen süte zam uygulanmıyor. fabrikalarvermiyor. ama yeme zam geldiği zaman hemen uygulamaya alıyorlar. 1 ayıniçerisinde 3 sefer yeme zam verdiler. toplam 11 lira zam geldi yeme. 12’inciayda açıklanan süt zammı vermediler, 10 kuruşluk zammı vermediler, vermiyorlar”dedi.

20 yıldır hayvancılık yapan Çapan dağlı ise, “yemfiyatlarında çok artış oldu. arpada, mısırda hala artış yok ama yem fiyatlarıçok arttı. süt üretiyoruz ama satamaz hale geldik. alıcılarda da sıkıntı var.süt üretme gücümüz bitti, bittiği gibi satış gücümüzde yok. yem artışı buşekilde devam ederse kış mevsimine bir tane hayvan bırakmayacağız. tüm kesimevereceğiz ve hayvancılık bitecek. sadece biz değil, tüm türkiye aynı” dedi.

“yeme gelen zamtürkiye’de hiçbir şeye gelmedi”

aksaray damızlık sığır yetiştiricileri birliği başkanıbekir kayan ise üreticilerin son 2 ayda yapılan zamdan çok rahatsız olduğunubelirterek, yeme gelen zammın türkiye’de başka hiçbir şeye gelmediğini söyledi.başkan kayan, bu zamlara biran önce dur denilmesi gerektiğini belirterek,“burada gerçekten üreticilerimiz 2 aydır gelen zamlardan müthiş bir şekilderahatsız. bunda üretici olarak bende rahatsızım. devletimizin burada kesinliklemüdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum. son 2 ayda torba başı 15 tl gibi birzam geldi. türkiye’de böyle bir zam hiçbir şeye gelmedi şimdiye kadar. buradagerçekten üreticilerimiz çok zor durumda. yavaş yavaş artık hayvanlarımızmezbahaneye doğru yönünü çevirdi. bir yandan da devletimizin et, süt sıkıntısıvar. bunlar varken yem üreticilerinin bunu fırsata çevirip devletimizi zordurumda bırakmamaları gerektiğini düşünüyorum. sanayiciler cüzi miktarda aldığıürünleri afaki fiyatlara bize veriyor. İnşallah buna biran evvel dur derler”dedi.

İha

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray’ın lastik doktorundan sürücülere uyarı: Kışlık
Sıradaki Haber Aksaray’ın lastik doktoru konuştu; Kış gelmeden tedbirinizi alın!