Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

800 yıllık Ahilik Geleneği Aksaray’da canlandı: Vali ve Başkan şed kuşandı!

Aksaray’da 37. Ahilik Haftası, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Kutlama etkinliğinde Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer, Yılın Ahisi Mehmet Teke ile birlikte temsili olarak şed kuşandı.

Aksaray’da 37. Ahilik Haftası,

Aksaray’da Ahilik Haftası 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen program ile kutlandı. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, halk oyunları gösterisi, protokol konuşmaları ödül töreni, şed kuşatma töreni ile devam etti. Programın sonunda ahilik pilavı ikramı yapıldı.

 

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu törende yaptığı konuşmasında, Ahiliğin yüzyıllardır esnafların ve toplumun yaşadığı, yaşattığı bir gelenek olduğunu belirtti. Bu geleneğin sadece çırakların kalfa, kalfaların usta olması olarak açıklanamayacağını kaydeden Vali Kumbuzoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Ahilik aslında şu an en çok ihtiyacımız olan ticaretteki etik kuralların oturması, oluşması, alacak verecek ilişkileri, müşteri memnuniyeti ve esnafların birbiriyle olan ilişkilerini içinde barındıran yine Ahilik kurallarına uyan bir esnaf için gözü kapalı olarak bununla alışveriş yapılır, buna gidilir, bununla yola çıkılır diyebileceğimiz bir kurallar manzumesidir. Bu yönüyle Ahilik sadece geçmişte uygulanmış nostaljik bir şey değildir. İnsanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir.”

“Akıl ve Ahlak ile Çalışıp, Bizi Geçen Bizdendir!”

Kalitenin sadece ürünlerde değil davranışlarda da aranacağını onun içinde Ahiliğin karakter eğitimi veren, bir eğitim kuruluşu gibi olduğunu belirten Vali Kumbuzoğlu, “Güven duygusunun tesisi ile toplumsal huzurun önemli bir dinamiğini oluşturur. Barış ve sevgi iklimine zarar veren, hile, yalan, kıskançlık gibi duyguları içinde barındırmaz. İşin ehline verilmesi, ehlince yapılması planlar. Bu büyür bir inceliktir. Ahi Evran-ı Veli hazretleri asırlar önce, ahiliği insani ve İslami prensipler üzerine bina ederek aslında hiçbir zaman eskimeyecek evrensel değerler oluşturmuştur. ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir’ diyerek ahiliği tanımlamıştır.” dedi.

“Ahilik; Ticaret ile Ahlakı Buluşturan Bir Hayat Felsefesidir”

Programda konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan,  “Kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan Ahilik; ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran; bütünleştiren ve millet olma bilincini 13. yüzyılda Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir.

Ahilik dostluk ve yardımlaşmadır. Ahilik hile yapmamak demektir, fahiş fiyata mal satmamak demektir. Ahilik yalan söylememek demektir. Ahilik; esnafın diğer esnaf kardeşleri ile paylaşması, esnafların da halkın hak ve hukukuna riayet etmesi demektir. Kısaca Ahiliğin özeti budur.  Ahilik Haftası törenleri kutlu ve mübarek olsun. Kazancınız bereketli, ömrünüz hayırlı ve uzun olsun.” ifadelerini kullandı.

Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi

Konuşmaların ardından Ahilik konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenine geçildi. Masa tenisi turnuvasında birinci olan Mukadder Altıntaş, ikinci olan Hasan Hüseyin Dinç ve üçüncü olan Yakup Gültekin, şiir yarışmasında birinci olan Şehit Pilot Hamza Gümüşsoy Fen Lisesi öğrencisi Zeynep Taneri, ikinci olan Yavuz Sultan Selim Ortaokulu öğrencisi Mihrimah Karabulut ve üçüncü olan Kılıçarslan Ortaokulu öğrencisi Yusuf Kayra Arık ile kompozisyon yarışmasında birinci olan Yeşilova Şehit Nazım Mengi Anadolu Lisesi öğrencisi Selma Teryaki ile ikinci olan TOKİ Akşemsettin Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Medine Ravza Öngün’e ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Şed Kuşatma Töreni Yapıldı!

Programda daha sonra Ahilik İl Kutlama Komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen Mehmet Teke, Yılın Kalfası seçilen Bünyamin Erk ve Yılın Çırağı seçilen Zekiye Nur Altunkaya’ya hediye ve plaketleri verildi. Program Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer ve Yılın Ahisi Mehmet Teke’ye şed kuşatılması ile devam etti. Program Ahilik pilavı ikramı ile sona erdi

Programa; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Ticaret İl Müdürü Ünal Aksoy, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş, kurum müdürleri, STK başkanları, esnaf sanatkarlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Hakan Hidayet Deniz