Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Yardımcısı Gizligider’den kritik Aksaray ziyareti: Tarımda büyük dönüşüm başlıyor!

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider Aksaray’a bir dizi ziyaret ve inceleme için geldi. Bakan Yardımcısı Gizligider ziyaretine ilk olarak Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nu ziyaret ederek başladı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nu makamında ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider, burada Aksaray ili hakkında, tarım ve hayvancılık alanında yürütülen çalışma ve yatırımlar hakkında görüşme yaptı. Bakan Yardımcısı Gizligider Aksaray Valiliği ziyaretinde şeref defterini imzaladı.

Daha sonra Bakan Yardımcısı Gizligider Ziraat Odası Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısına katılım gösterdi.

   

Ziraat Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısında konuşma yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Sayın Bakanımızın her birinize selamı var öncelikle. Biz 2 yıl önce 25 Mayıs 2022’de bu göreve atandıktan yaklaşık bir buçuk ay sonra Aksaray’daydık ve buradaki fuarda bir konuşmamız oldu. Önümüzdeki yıl uygulamasını daha yoğun hissedeceğimiz ve belki 20 yıllık bir hazırlığı ardından, ama elbette k iklim değişikliği ve jeopolitik yaşanan süreçler, savaşlar bir yana devlet aklının biriktirdikleriyle bugünlere geldik. İnanın çok çalıştık. Bizim amacımız 23 yıl önce nasıl bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sözünü verdiysek, tarımda ve hayvancılıkta lider ülke Türkiye, sözümüzü gerçekleştireceğiz. Elbette ki bizim sektörümüz bir matematik hesabı ile çalışmaz. Güneşe, suya bağlı. Azlığı dert, çokluğu dert.  Rüzgâra bağlı, insana bağlı ve artık son yıllarda bir de işgücü problemimiz var. Ancak biz bu sorunların temellerini kurutabilirsek, bundan sonrakilerin iyi olacağını düşünüyoruz. Üretim planlaması dediğimiz sisteme geçmeden sorunlarımızı çözemeyiz. Bugün burada planlı üretimi anlatacağız. Anlaşana kadar buradayız, anlaşamazsak buradan çıkmayacağım” sözlerine yer verdi.

Toplantıda konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir açıklamalarında Aksaray’ın tarımsal faaliyetlerine değinerek; “Ülkemizin tarımsal üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Aksaray’ımız geniş ovaları ve büyük toprakları ve çiftçilerimizin deneyimi sayesinde tarım alanında büyük başarılara imza atmaktadır. İlimiz arpa, mısır, nohut, patates, fasulye, şeker pancarı ve yonca gibi temel ürünlerde üretim bakımından ilk sıralarda yer almaktadır. Sahip olduğumuz büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız et ve süt üretimi miktarının yanında tarıma dayalı sanayi tesislerinin varlığıyla da hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahiptir.  Tüm dünyada etkisini giderek arttıran küresel ısınma, değişen iklim koşulları, doğal afetler ve su kaynaklarının azalması gibi nedenlerden dolayı tarımsal üretim yapmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu nedenle üretim yaparken tabiatla yaklaşmak yerine iklim ve topraklarının yetiştirilmesi en akıllıca olur.   İlimiz yıllık 340 milimetre yağış ortalaması ile ülkemizin en az yağışa alan bölgelerinden birisidir. Merkez dahil toplam 5 ilçemizde bakanlığımız tarafından su kısmı yerli olarak belirlenmiştir. Buna rağmen yonca, mısır, şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği gibi çok tüketen ürünler yorun olarak yetiştirilmektedir.  Bu durum önümüzdeki yıllarda Aksaray’da tarımının sürdürebilirliğinden önceki en büyük engeldir. Bakanlığımız tarafından bu yıl uygulanmaya başlayacak olan üretim planlanması ilimizin sahip olduğu tarımsal potansiyeli en efektif şekilde kullanılması sağlayarak tarımın sürdürülebilirliğinin verimliliğini arttırmak açısından çok önemli bir fırsattır” dedi.

İl Müdürü Demir, Bakanlığın tarımsal üretim planlamasına değinerek; “İlimiz geçimini yüzde 80’ni tarımdan sağlayan ve bu alanda yatırımlarını sürdüren bir şehirdir. Aksaray tarımının daha da yukarılara çıkarmak için tüm paydaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz.  Tarımsal üretim planlaması bu süreçte bize yol gösterecek en önemli rehberdir.  Bu planlama süreciyle birlikte Aksaray’ımız tarım alanında daha da gelişecek ülkemizin kalkınmasında önemli katkılar sağlayacaktır. Tarımsal üretim planlaması ve 2025 yılından itibaren uygulanacak olan yeni destekleme modelinin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, sözlerinde; “Tarım şehri olan ilimizi, bakan yardımcımız ekibi ile birlikte ziyaret etti. Yeni çıkan destekleme modeli birebir kendileri anlattı bizler de dinledik. Tabii 2024 yılında üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde fiyatlar ciddi şekilde sıkıntı var. İnşallah bunları göz önünde bulundurarak 2025 yılında üreticilerimizi mutlu edecek şekilde bir fiyat açıklanır diye umut ediyor. Yeni destekleme modelini bizler de yeni yeni tanıyoruz ama hoşumuza gitti. İnşallah ileriki günlerde de tam hoşumuza gider, mutlu eder. Çünkü 2024 yılında üreticimiz ciddi sıkıntılar çekti. 2024 yılında iklim koşullarından ve fiyatlardan ötürü sıkıntılar yaşadı. Bu yılda mutlu olmadılar. Şu anda ilimizde çerezlik ayçiçeği de var. Uygun görülürse bu konuda tarım kredi gibi kurumlarımız alım yaparlarsa üreticilerimiz bir nebze de olsa mutlu olurlar diye düşünüyoruz. Yakın zamanda da pancar hasatı sezonu başlayacak. Bu konuda da en azından taba fiyatı ciddi şekilde verilirse üreticilerimiz mutlu olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Toplantıya; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Aksaray İl Başkanı Hamza Aktürk, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, İl Genel Meclis Başkanı Latif Ağır, Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş ve çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Fatma Altınok