Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşgücü programında büyük hata! Okullar nasıl temizlenecek?

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Aksaray Şube Başkanı Murat Görmez, okullarda temizlik görevlisi eksikliği ve İşgücü Uygulama Programı’ndaki aksaklıklara dikkat çekti.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen

2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla, Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Aksaray Şube Başkanı Murat Görmez, okullardaki temizlik görevlisi eksikliğine ve İşgücü Uygulama Programı’ndaki (İUP) sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görmez, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliği ile yürütülen programın, temizlik görevlilerinin çalışma günleri ve ücretlendirmesi konusundaki yetersizlikleri nedeniyle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Eğitim Bir-Sen Aksaray Şube Başkanı Murat Görmez, 9 Eylül’de yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmenin yeni eğitim-öğretim yılına başlayacağını hatırlatarak, okulların yeni döneme hazır olup olmadığına dair bakanlık yetkililerinin raporlar hazırladığını belirtti. Ancak, bu raporların temizlik görevlisi eksikliği ve okulların nasıl temizleneceğine dair detayları içermediğine dikkat çekti.

Görmez, geçmiş yıllarda okullarda temizlik hizmetlerinin Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında MEB ve İŞKUR protokolü ile sağlandığını, ancak bu yıl İşgücü Uygulama Programı (İUP) kapsamında temizlik görevlilerinin ilk ay haftada 5 gün, sonraki haftalarda ise sadece 3 gün çalıştırılacağının açıklandığını ifade etti. “Okullarımızın her gün temizlenmesi gerekliliği ortadayken, 3 gün çalıştıktan sonra kalan 2 gün okullarımız kim tarafından temizlenecek?” sorusunu yöneltti.

Okul-aile birliklerinin ve okulların bağış toplayarak temizlik masraflarını karşılamasının yasak olduğuna da değinen Görmez, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunun altını çizdi. Ayrıca, İşgücü Uygulama Programı kapsamında çalışacak personele verilecek ücretin günlük 566 TL, aylık 11.500 TL civarında olmasının ve bu ücretin sadece sağlık sigortasını kapsayıp Emekli Sandığı’na yansımamasının yeterli sayıda personel bulmada zorluk yaratacağını belirtti.

Görmez, özellikle pansiyonlu okulların 7/24 hizmet verdiğini ve bu okulların temizlik sorunlarının nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu vurguladı. “Bu temizlik görevlilerinin eylül ayının başında, seminer döneminde okullar açılmadan alınması kimsenin aklına gelmedi mi? Maalesef her yıl aynı sorunla karşı karşıya kalıyoruz,” diyerek programın aksaklıklarına dikkat çekti.

Murat Görmez, son olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “İşgücü Uygulama Programı kapsamında çalıştırılacak temizlik görevlilerine yönelik tasarruf tedbirlerinden vazgeçilmeli, bir an önce gerekli tedbirler alınarak program yeniden revize edilmelidir,” dedi. “Okul idarecilerimizin, okullar ve pansiyonlar temizlenmeyince velilerle Milli Eğitimle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kalıcı çözümler üretilmeli,” diye ekledi.

Görmez, 2024-25 eğitim öğretim yılının tüm öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı olmasını, başarılı ve sorunsuz bir yıl geçirilmesini diledi.

Avni Kuru