Aksaray Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında karşılanacağını duyurdu. Bu yeni düzenleme ile hastaların tedavi süreci kolaylaşacak ve maddi yükleri hafifleyecek. İşte detaylar:
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon İşlemleri:
30 Seansa Kadar:Bir yıl içerisinde yapılacak 30 seansa kadar olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından uygulanabilir.
31-60 Seans Arası:30 seans sonrası devam edecek tedaviler için, 31-60 seansa kadar olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile onaylanması gerekir. Ayakta tedavilerde resmi sağlık kurulu tarafından rapor düzenlenmelidir.
60 Seans Üzeri:60 seans üzeri olan tedaviler için, en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı üçüncü basamak sağlık kurumunca düzenlenen sağlık raporu gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri:Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık hizmeti sunucularınca verilen tedavilerde, 60 seansın devamında verilen tedaviler, en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularınca düzenlenen sağlık kurulu raporu ile karşılanacaktır.
Hastaların sağlık raporunun düzenlenme tarihinden itibaren 15 gün içinde tedaviye başlamaları gerekmektedir. Ayaktan tedavilerde bir hastaya günde en fazla bir seans, yatarak tedavilerde ise aynı bölge için bir seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemi bedeli Kurumca karşılanır.
Seans ve Bölge Sınırlamaları:
Bir hasta için son bir yıl içinde en fazla; aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri Kurumca karşılanır. Aynı bölge için bir yıl içinde en fazla iki sağlık raporu düzenlenebilir. Ekstremitelerdeki sağ ve sol bölgeler ayrı bölge olarak değerlendirilir. Ancak SUT eki EK-2/D-2 Listesinde (*) işaretli tanılarda ve G80 kodlu tanılarda bölge kontrolü yapılmaz.
Tedavi Sürecinde Ara Verilmesi:
G80 ve (*) işaretli tanılarda yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hariç olmak üzere, sağlık raporunda belirtilen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına tedaviye başlandıktan sonra 5 işgününden fazla ara verilmesi halinde yeni bir sağlık raporu düzenlenmedikçe yeni uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri Kurumca karşılanmaz.
Bu yeni düzenlemeler ile Aksaray SGK, fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinde hastaların yanındadır. Bu hizmetin, hastaların tedavi süreçlerini daha kolay ve ekonomik hale getireceği beklenmektedir denildi.
Hakan Hidayet Deniz